Els barons del PSOE s'han començat a mobilitzar contra qualsevol acord amb independentistes, i no amaguen que prefereixen una entesa amb el PP. Alhora, però, estan encantats amb el document subscrit entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, perquè interpreten que no es mou del constitucionalisme.

El president de Castella-La Manxa, Emiliano García-Page, ha manifestat a El Mundo, que el seu plantejament és el que ha defensat el PSOE fins ara: "el govern d'Espanya no pot dependre dels independentistes". Alhora veu bé el document de Sánchez i Iglesias, tot i que admet que és inconcret: "ningú pot estar en contra de la declaració d'intencions que es va presentar dimarts", ha afegit.

També el president d'Extremadura, Guilermo Fernández Vara, ha fet públic que no vol pactar amb independentistes catalans. "A mi m'agradaria que es pogués conformar una majoria sense independentistes, tant de bo pugui ser possible. Seria bo per a Extremadura però sobretot per a Espanya", ha indicat.

Més contundent s'ha mostrat l'expresident extremeny Juan Carlos Rodríguez Ibarra, que ha anunciat obertament que estriparà el carnet del PSOE si Pedro Sánchez forma govern amb Podemos i els independentistes. "Me n'aniré del PSOE", ha advertit.

La revolta dels barons socialistes és la que va fer embarrancar fa un any els contactes que mantenien els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra per una negociació bilateral amb un relator.