Amb Pablo Casado, el Partit Popular ha aconseguit els seus pitjors resultats en unes eleccions generals. Aquest diumenge, va perdre més de la meitat del grup parlamentari, dels 137 que va aconseguir Mariano Rajoy als 64 que tindrà en el nou Congrés dels Diputats. Malgrat tot, a Gènova no volen fer encara llenya de l'arbre caigut. A menys d'un mes de les eleccions municipals, autonòmiques i europees del 26 de maig, els barons regionals del partit eviten fer una escabetxada i tanquen files amb el seu líder, molt qüestionat.

Aquest dimarts al migdia s'ha reunit a la seu estatal del partit el comitè executiu. Cap dels barons del PP ha reclamat el cap de Pablo Casado en públic, però sí que la majoria d'ells han admès els "resultats molt dolents" i la necessitat de fer autocrítica portes endins. És el cas del català Alejandro Fernández, que ha assenyalat que “primer caldrà parlar-ho dins i després fora”. També ha advertit Albert Rivera que el PP continua liderant l’espai del centredreta espanyol. “Anar contra la realitat no dona bons resultats”, ha dit dirigint-se al líder de Ciutadans.

En la mateixa línia s’han pronunciat altres dirigents regionals del PP. L’extremeny José Antonio Monago ha considerat “intel·ligent” fer un exercici d’autocrítica. El castellanolleonès Alfonso Fernández Mañueco també ha sortit en defensa del president estatal, i ha apuntat que els mals resultats no es repetiran a la seva comunitat autònoma el 26-M.

Una de les veus que més s’ha sortit de la tangent és la de l’exministre d’Exteriors José Manuel García Margallo, que a l’entrada a l’executiva de Gènova ha avisat que el projecte dels populars no ha de passar per “mimetitzar-se amb projectes com el de Vox, que pertanyen a una cultura totalment diferent a la nostra”.

La gran absència ha estat la del president de la Xunta de Galicia, Alberto Núñez Feijóo, que s’ha excusat des de les portes del parlament gallec. Des d’allà, ha reclamat corregir el gir cap a la dreta del PP per a poder “eixamplar les bases de partit”. I ha avisat: “Quan ho hem fet hem guanyat, i quan l’hem limitat lamentablement no hem guanyat”.