El conseller d'Educació de la Generalitat, Josep Bargalló, ha defensat que la "confrontació democràtica, pacífica i institucional" és una via vàlida per forçar el "diàleg" amb l'Estat, amb l'objectiu d'assolir un "acord definitiu" per a la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya.

"La confrontació ens ha de portar a un acord final i definitiu perquè els drets a l'opinió, a l'expressió i la decisió els puguem exercir una altra vegada, de forma definitiva", ha dit el conseller durant la clausura de la Universitat Catalana d'Estiu a Prada de Conflent, a França.

D'aquesta manera, el conseller republicà segueix la línia del president de la Generalitat, Quim Torra, i la que va marcar la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en sostenir que la "confrontació" és compatible amb el diàleg amb l'Estat.

Bargalló ha avisat de que l'única cosa que podria evitar l'esmentada "confrontació pacífica, democràtica, institucional i al carrer" seria una sentència absolutòria per als líders del procés, encara que ha dit: "No sembla previsible. Per tant, oblidem-nos, la sentència no es pot acceptar".

En aquest sentit, ha insistit que la resposta davant una eventual sentència condemnatòria ha de ser "clara i contundent; de confrontació i no d'acceptació" perquè, ha subratllat, "no arribarem al diàleg des de l'acceptació". "Qui es confronta amb tu només pot tenir resposta de confrontació", ha resolt Bargalló.

Durant la seva intervenció, també ha relatat l'última visita que ha fet a l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, que es troba en presó preventiva.

Després de narrar algunes de les reflexions compartides amb Forcadell, ha afirmat: "Rebutjo absolutament aquelles persones que efectuen declaracions amb dubtes sobre els presos o exiliats (...) Cap cap dubte sobre les seves actuacions, opinions o escrits".