El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha admès que un 30% dels grups d'alumnes a les escoles públiques –a infantil, primària i secundària- incompleixen les ràtios d'un màxim de 20 nens per aula, a 9 dies per començar el curs escolar 2020-2021.

"Els centres no saben com resoldre-ho o ho estan resolent en aquests moments. Dilluns o dimarts estarem en disposició de dir on s'hauran de fer finalment actuacions extraordinàries", ha assenyalat Bargalló aquest dissabte als micròfons de Rac1. "En cas que sigui necessari, es contractaran més professors. Però no és la solució en tots els casos", ha puntualitzat el conseller. 

Alhora, Bargalló ha deixat ben clar que la ràtio de 20 alumnes per classe no es complirà a totes les escoles. Ho ha argumentat assegurant que una classe de 22 alumnes, si es troben en una aula gran i ben ventilada pot seguir mantenint un risc baix d'infecció, “és més segur un grup de 22 en una aula ben ventilada que un de 15 en una aula petita que no té aquestes mesures”, ha sentenciat.

Bargalló també ha advertit la Fiscalia que vagi "amb molta cura" a l'hora de perseguir l'absentisme provocat per la covid-19, i ha advocat que prefereix parlar amb les famílies i convèncer-les abans que l'actuació del ministeri fiscal.

Sobre la possibilitat que les escoles utilitzin espais municipals suplementaris per garantir les distàncies de seguretat, Bargalló ha assegurat que la setmana que ve s'acabarà de resoldre. En el cas de l'Ajuntament de Barcelona, L'Ajuntament ja ha ofert més d'una setantena d'espais per si fossin necessaris.

Pel que fa a l'ús de les mascaretes en els alumnes de primària, el conseller ha assegurat que s'haurà de portar sempre que l'escola no es trobi en un territori de color verd en el mapa de risc de coronavirus. Per tant, en cas que l'escola estigui en una zona de baix risc, els alumnes de primària no farà falta que portin la mascareta dins de l'aula.