L'extresorer del PP, Luis Bárcenas, va ser vigilat a la presó molt més enllà de l'habitual i utilitzant al límit el permès pel reglament penitenciari, arribant fins i tot a preguntar, de forma sistemàtica, els qui eren els destinataris de les seves trucades personals.

Així ho descriu El confidencial Digital a partir de documents interns de la presó de Soto del Real, on s'especifica que els funcionaris preguntaven al pres a qui trucava per telèfon i que aquest es va negar a facilitar les seves dades més personals durant la seva estada en aquesta presó entre juny de 2013 fins al gener de 2015.

Es dona la circumstància que a la presó de Soto del Real es permet, adduint motius de seguretat, als funcionaris el control aleatori de les trucades personals dels interns de forma aleatòria i quan es realitzessin des de la cabina més propera a la garita. Amb tot, resulta que la seva aplicació és molt inusual i es va reactivar precisament a l'arribada de Bárcenas al centre penitenciari. A més, en el seu cas, segons sembla, l'aplicació d'aquesta norma no tenia res d'aleatòria, sinó que era sistemàtica, una cosa per la qual el mateix Bárcenas va elevar les seves queixes.

Objectiu de l'Operació Kitchen

Bárcenas era l'objectiu de l'Operació Kitchen, la trama policial destinada a evitar que l'extresorer donés a conèixer informació que pogués comprometre els líders del Partit Popular, entre els quals s'inclou el suposat cobrament de sobresous d'un tal M.Rajoy. La intensa vigilància exercida a la presó es percep així com un tentacle més d'aquest operatiu, presumptament orquestrat des de la cúpula del ministeri de l'Interior, dirigit en aquell moment per Jorge Fernández Díaz.

A més, el mateix Bárcenas va denunciar la presumpta vigilància de dos interns georgians, que els seguirien durant tota la jornada a la presó. Aquesta queixa en concret va tenir resposta immediata traslladant aquests dos interns a un altre mòdul.

Queixes al jutge

El mateix Bárcenas va comunicar el jutge Manuel García-Castellón que considerava que el tracte que rebia a Soto del Real es distanciava del de la resta de reclusos. Per això mateix, va traslladar al jutge les seves sospites que hi havia un dispositiu muntat per conèixer tots els seus passos en aquell centre.

El mateix mitjà citat recorda que el passat 21 de desembre el magistrat del jutjat d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional que porta la causa es va desplaçar a la presó per interrogar l'extresorer en qualitat de testimoni, en una declaració que encara roman secreta en el marc de la investigació Kitchen.