Nou gir inesperat de la situació penitenciària de l'extresorer del PP, Luis Bárcenas. En només dues setmanes ha passat d'estar en règim tancat a la presó de Soto del Real, d'on només podia sortir quan rebia un permís, a poder sortir més de 15 hores al dia del centre d'inserció social ubicat al centre de Madrid, on compleix la seva condemna de semillibertat des de fa una setmana. L'exsenador popular està autoritzat a sortir entre les 7:30 del matí fins a les 23:00 hores, a més de poder passar els caps de setmana i els festius a casa seva, segons avança aquest dimarts El País. 

Aquestes noves condicions les ha aconseguit gràcies a poder justificar davant la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries que té un treball com a contable en una empresa del seu fill, cantant i líder de la banda Taburete. A més, Bárcenas també està apuntat com a voluntari en un menjador social regentat per un ordre religiós, segons han relatat fons de la seva defensa. Tot i que, segons apunta el citat diari encara no ha començat a desenvolupar aquesta activitat. 

Luis Bárcenas, en semillibertat

Luis Bárcenas va ser condemnat a 29 anys i un mes de presó l'octubre de 2020 per la seva implicació en el cas Gürtel. Bárcenas va ingressar a presó preventiva a mitjans del 2013 i va sortir abonant-ne la fiança corresponent el gener de 2015. Una vegada es va fer pública la sentència de Gürtel el maig de 2018, l'extresorer va ingressar a Soto del Real per complir la condemna imposada. El tribunal ja va estipular aleshores que el temps màxim de compliment seria de 12 anys amb l'aplicació de la regla del triple de la condemna més gran, que en aquest cas correspon als quatre anys pel delicte de blanqueig de capitals i contra la Hisenda pública. D'aquests dotze anys, ja ha complert més de la meitat: sis anys i dos mesos.

El canvi de la situació penitenciària de Bárcenas és resultat de la decisió del Ministeri de l'Interior d'aplicar l'article 100.2 del Reglament Penitenciari, que implica que el qui fou senador dels populars disposarà d'un règim de semillibertat o tercer grau. La decisió es va adoptar després que Bárcenas hagi realitzat una gran part d'un programa de reinserció per als delinqüents de delictes vinculats a la corrupció i també després d'haver-li concedit fins a 20 permisos de sortida de la presó en què "no s'ha registrat cap incident".

Centre d'inserció social

L'extresorer del PP va ingressar el passat 27 de desembre en el Centre d'Inserció Social Victoria Kent, ubicat al centre de Madrid. Aquest mateix dia es va trobar amb l'educador, el jurista, el psicòleg i el treballador social del centre, i també es va sotmetre a una revisió mèdica, segons informa El País. Només dos dies més tard, la junta de tractament va elaborar el pla d'execució que haurà de seguir Bárcenas durant el temps que li queda per complir la seva condemna, inclòs l'horar de sortides, que li permetrà passar la gran majoria del dia fora del centre, on només haurà d'anar a dormir de dilluns a dijous. Tot i que, fonts de la defensa sostenen que la mesura pot ser recorreguda per la Fiscalia davant el jutge de vigilància penitenciària i, si es desestimés, encara podria ser recorreguda davant l'Audiència Nacional.

El proper mes de maig, la junta de tractament tornarà a analitzar la classificació penitenciària de Bárcenas. L'extresorer aspira a que en aquell moment se li concedeix el tercer grau o el règim obert, fet que no canviarà gairebé res la seva situació actual, però si és clau a l'hora de poder sol·licitar la llibertat condicional avançada al setembre de 2024.