L'extresorer del PP Luis Bárcenas ha contradit la versió del partit en manifestar que els ordinadors que va destruir la formació eren seus i contenien "informació confidencial" que "donava continuïtat a això que es diuen els meus papers", és a dir, a la presumpta comptabilitat B dels populars.

De vestit i custodiat per dos agents i juntament amb seu advocat, Bárcenas, que va retirar la seva acusació en aquest procediment, ha testificat en el judici que se celebra al Jutjat Penal número 31 de Madrid per les destrucció dels dos ordinadors portàtils de l'extresorer que va ordenar el PP.

Aquest matí la representant del PP, l'exgerent Carmen Navarro, ha manifestat que els ordinadors eren propietat del PP i que quan el cap informàtic José Manuel Moreno els va encendre, sense que introduís cap contrasenya, no hi havia ni una sola dada o informació, de manera que van procedir a l'esborrament segur dels terminals perquè era "material del partit".

Però Bárcenas ha dit al contrari. "Els ordinadors eren sempre meus", s'entrava "sempre amb contrasenyes" i contenien "informació que sempre va ser rellevant" per això li va demanar al seu advocat el juliol de 2013 que els reclamés al PP, perquè hi havia "rebuts escanejats" de "pagaments reflectits" en la comptabilitat B que figuren en els denominats com a papers de Barcenas.

L'extresorer, que compleix una condemna de 33 anys de presó a la presó en Soto del Real (Madrid) per la trama Gürtel, ha detallat que al Toshiba "hi havia fulls de càlcul, dades amb els meus comptes corrents, pressupostos del partit, campanyes, com es finançava, documents excel i altres que donaven continuïtat a això que es diu els meus papers".

I a l'Apple, ha continuat, "hi havia documents escanejats de rebuts, complements a la informació dels papers que van des de 1990 a 2008, suports documentals, pressupostos de campanyes, com s'havien finançat, qui havien estat els donants i autoritzacions firmades per persones que van subscriure les accions de Llibertat Digital". Ara bé, ha volgut deixar clar que "no tenia el més mínim interès a fer públics" aquests documents perquè era "informació confidencial" que havia gestionat amb l'extresorer Álvaro Lapuerta.

No obstant això, ha precisat que més tard, després de parlar amb el seu advocat de llavors, va decidir lliurar-ho tot a la Justícia, no només el pendrive que va remetre a l'Audiència Nacional amb la caixa B del PP sinó els ordinadors amb aquesta "informació històrica, delicada i rellevant".

Cospedal es renta les mans

Aquest dijous també ha declarat com a testimoni l'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal, qui ha mantingut la seva versió sobre l'esborrament dels discos durs dels ordinadors de l'extresorer Luis Bárcenas, negant haver ordenat res, encara que sí que ha matisat que a aquests dispositius se'ls va aplicar el protocol habitual sobre el material de treballadors que ja havien deixat el partit.

cospedal judici ordinadors - efe

EFE

En el judici al Jutjat Penal número 31 de Madrid, on ha comparegut en qualitat de testimoni, Cospedal ha explicat que quan al PP es va tenir coneixement que Bárcenas tenia "un compte irregular a Suïssa de quaranta i tants milions, la presumpció d'innocència ja no anava enlloc", ja que es tractava d'"un fet escandalós i vergonyant".

Aquesta circumstància, unida al fet que l'extresorer havia presentat una demanda de conciliació contra el partit "per intentar demostrar que continuava treballant al PP", ha insistit una vegada més que va ser ella mateixa la que va prendre la decisió de prohibir-li l'entrada a la seu del carrer Génova de Madrid.

I és que des que va ser cessat com a tresorer fins aquell moment en què se li va prohibir l'entrada, Bárcenas havia continuat acudint a la seu cada dia, però Cospedal ha volgut deixar molt clar que no va ser ella qui va autoritzar que utilitzés la Sala Andalusia de l'edifici. En aquest sentit, ha insistit diverses vegades en què l'extresorer no estava "ocupant" aquesta sala, sinó que se li havia permès deixar allà els seus "efectes personals".