Percepció inquietant de la ciutadania a quatre mesos de les pròximes eleccions municipals del 28 de maig: Barcelona és una ciutat permissiva amb l’incivisme i la delinqüència. Així ho creu un contundent 75,4% dels enquestats per Feedback en el sondeig sobre l’estat de l’opinió pública a Barcelona elaborat per a El Nacional.cat. No obstant això, la majoria pensa que la capital catalana és un bon lloc per viure i treballar. L’enquesta es basa en 600 entrevistes telefòniques realitzades entre els passats dies 23 i 26 de gener.

🗳️ Trias lidera la cursa per l’alcaldia de Barcelona a distància de Collboni, Colau i Maragall
 

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats
 

El sondeig de l’institut que dirigeix Jordi Sauret, i que situa el candidat de Junts per Catalunya, Xavier Trias, al capdavant de la cursa electoral, ha radiografiat diversos temes de l’actualitat local que, entre molts altres, poden incidir en la configuració del vot als propers comicis municipals. En concret, s’ha plantejat la qüestió de les superilles, la gestió de l’incivisme i la delinqüència, l’ampliació de l’aeroport i la qualitat de Barcelona com a ciutat per viure i treballar  i en comparació amb Madrid.

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista
 

Les controvertides superilles, actuació urbanística estrella del segon mandat d’Ada Colau per limitar la mobilitat dels vehicles a la trama urbana i ampliar les zones verdes i per a vianants, reben el rebuig d’un 55,9% dels enquestats. En canvi, un 39,6% les aproven, un 2,4% no ho sap o no contesta i el 2.1% es manifesta indiferent.

Pel que fa a la possible permissivitat de les autoritats amb l’incivisme i la delinqüència, aspecte del qual sovint es responsabilitza el govern dels comuns i els socialistes per part de l’oposició municipal i alguns col·lectius veïnals, la resposta és inequívoca: així ho creu un 75,4% mentre que un 24,6% no ho comparteix. Aquesta percepció és majoritària entre els enquestats als 10 districtes de la capital catalana. A les Corts, el percentatge arriba al 90,6; a Sants-Montjuïc, al 90,3; a Gràcia, és del 88,6%, a Sant Martí, del 86% i a Ciutat Vella, del 84,5%. Supera el 70% també a Sant Andreu (73,3%) i Horta-Guinardó (72,6%). A l’Eixample és del 64,7% i a Nou Barris del 57,7%.

Xavier Trias, el preferit per desplaçar Ada Colau de l’alcaldia de Barcelona a banda del seu color polític
 

L’opinió dels barcelonins apareix molt més dividida, per contra, en altres qüestions d’actualitat com l’ampliació de l’aeroport del Prat, inicialment rebutjada pel govern de la Generalitat i ara recuperada en la negociació dels pressupostos entre el PSC i ERC i aprovada pel Parlament. Així, un 45,9% es manifesta en contra de l’ampliació mentre que un 45,01% està a favor i un 9,1% no ho sap o no contesta.

🧹 El 77,1% creu que Barcelona ha empitjorat i és més bruta i insegura que fa 4 anys
 

Un bon lloc per viure i treballar

De tota manera, la majoria dels enquestats per Feedback continua considerant però la capital catalana com “un bon lloc per viure i treballar”, si bé aquest parer no és uniforme en tots els districtes de la ciutat. Així ho creu el 69,9%, mentre que en discrepa un 23,9% i un 6,3% no ho sap o no contesta. Aquesta percepció és majoritària en 8 dels 10 districtes: Ciutat Vella, l’Eixample, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó, Nou Barris i Sant Martí. Per contra, el 64,7% dels enquestats a Sants-Montjuïc i el 56,3% dels de Gràcia no ho creuen.

La conclusió de l’anterior pregunta es veu ratificada, tot i que amb menys convenciment, quan es demana als enquestats si creuen que a Madrid, l’eterna ciutat rival en el context estatal, es viu millor que a Barcelona. Un 51,4% no ho creuen mentre que un 26,1% afirmen que així és. Un Significativament, però, un 22,5% no ho sap o no contesta. Conclusió: els barcelonins no volen perdre la cursa, malgrat tot.

Fitxa tècnica. Àmbit de l'estudi: Barcelona. Univers: Població més gran de 18 anys empadronada a Barcelona i amb dret a vot en unes eleccions a l'ajuntament de Barcelona. Mètode: enquesta telefònica amb combinació de telèfons fixes (70%) i mòbils (30%). Mostra: 600 entrevistes. Quotes: proporcionades a tres vriables: estructura per grups d'edat, sexe i control per districtes de la ciutat. Marge d'error total possible: +-4,08% amb un nivell de confiança del 95,5%, on K=2 i el supòsit de màxima indeterminació (p=q=50/50). Treball de camp: enquestes realitzades entre el dilluns 23 i el dijous 26 de gener de 2023.