Després de 8 anys al capdavant de l’alcaldia, Barcelona demana passar plana de l’era Ada Colau. Aquesta és la conclusió de l’enquesta de Feedback L’estat de l’opinió pública a Barcelona per a ElNacional.cat elaborada just quan falten 4 mesos per a les pròximes eleccions municipals. La líder de Barcelona En Comú i el seu govern, compartit amb els socialistes de Jaume Collboni, recull un suspens sense pal·liatius dels enquestats, un 84,4% dels quals es declara en contra que Colau pugui repetir un tercer mandat. El sondeig situa el candidat de Junts per Catalunya, Xavier Trias, al capdavant de la cursa electoral del 28 de maig. 

🗳️ Trias lidera la cursa per l’alcaldia de Barcelona a distància de Collboni, Colau i Maragall
 

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats
 

Tots els indicadors de l’apartat del balanç de govern de l’extens estudi realitzat per l’institut demoscòpic que dirigeix Jordi Sauret són demolidors per a l’actual titular de l’alcaldia i candidata a la reelecció. Així, el govern de la segona legislatura de Barcelona En Comú Podem suspèn amb un 3,86 en una escala del 0 al 10. Només els enquestats que declaren haver votat els comuns a les eleccions del 2019 l’aproven, amb un exigu 5,35. Els de la CUP li atorguen un 3,89; els d’ERC, un 3,56; els de Cs un 3,22; els de JxCat un 3,17; els del PSC —partit que forma part de l’executiu municipal—-, un 3,02 i els del PP, un 2,17.

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista
 

El sondeig revela igualment que la confiança en la figura de l’alcaldessa de Barcelona està per terra o més avall. Un 64,4% manifesta poca o cap confiança en Colau; un 21,5% un grau regular i només un 13,6% hi expressa molta o bastant confiança. Quan es demana directament als enquestats si Colau hauria de repetir un tercer mandat, la resposta és aclaparadora: un 84,4% ho rebutja i només un 13,0% es manifesta a favor mentre que un 2,5% no ho sap o no contesta. Per record de vot a les anteriors eleccions locals, únicament a Barcelona En Comú són majoria els que advoquen perquè Colau continuï, amb un 54,8%, si bé un molt significatiu 40,9% s'hi mostra en contra. El 97,6% dels votants del PSC, el 97% dels de JxCat, el 95,1% dels d’ERC i el 94,8% dels de la CUP rebutgen que Colau revalidi el càrrec, així com el 100% dels del PP.

Tampoc el soci principal de Colau en aquesta legislatura, el PSC, encapçalat pel fins fa pocs dies tinent d’alcalde Jaume Collboni aprova la seva gestió al govern barceloní: rep un 3,64 en una escala de 0 a 10. Per la seva part, ERC, dirigida per Ernest Maragall, que hi ha col·laborat des de l’oposició facilitant l’aprovació dels pressupostos municipals, també recull un suspens: 4,31. I la valoració global de l’acció de govern no supera el 4,01.

Alcaldessa Colau versus alcalde Trias

En la comparació amb la gestió de l’anterior alcalde, Xavier Trias —i ara de nou candidat per Junts per Catalunya—, Colau també hi surt clarament perdent. La tasca de Trias, al capdavant de l'Ajuntament amb CiU entre el 2011 i el 2015, rep un aprovat dels enquestats, un 5,71. Per record de vot, l’aproven els electors del PP (7,24), de JxCat (6,75), de Cs (6,75) i d’ERC (5,88). Els dels comuns el suspenen amb un 4,54 i els socialistes amb un 4,34.

La conclusió queda reforçada pel resultat de la pregunta directa sobre qui ha estat millor alcalde o alcaldessa de Barcelona en els últims anys: el 60,8% creu que ho ha estat Trias i només el 24,6% es decanta per Colau. Un 12,2% creu que cap dels dos; un 1,5% creu que ha estat o l’un o l’altre en funció del tema, un 0,2% creu que han estat igual de bons i un 0,7% no ho sap o no contesta. Per record de vot, només els electors de BComú creuen majoritàriament que ho ha estat Colau (53,7%).

Finalment, un 70,3% dels enquestats respon que Barcelona ha empitjorat amb el segon mandat de Colau mentre que un 15,3% manifesta que està igual i només un 13,7% sosté que ha millorat. 

Fitxa tècnica. Àmbit de l'estudi: Barcelona. Univers: Població més gran de 18 anys empadronada a Barcelona i amb dret a vot en unes eleccions a l'ajuntament de Barcelona. Mètode: enquesta telefònica amb combinació de telèfons fixos (70%) i mòbils (30%). Mostra: 600 entrevistes. Quotes: proporcionades a tres variables: estructura per grups d'edat, sexe i control per districtes de la ciutat. Marge d'error total possible: +-4,08% amb un nivell de confiança del 95,5%, on K=2 i el supòsit de màxima indeterminació (p=q=50/50). Treball de camp: enquestes realitzades entre el dilluns 23 i el dijous 26 de gener de 2023.