La comissió de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una resolució que defensa establir “les bases d’una nova etapa de relacions institucionals amb el Govern d’Espanya, entre l’Ajuntament i l’Administració Central”. Aquesta nova etapa hauria d'estar guiada, segons el text aprovat, per "l'objectiu del colideratge de la ciutat a l'Estat, amb els recursos i projectes necessaris" per aconseguir aquesta condició.

La proposta, impulsada pel grup municipal de Manuel Valls, Barcelona pel Canvi, ha comptat amb el vot a favor dels comuns d’Ada Colau, a més dels regidors de PSC i Ciutadans. JxCat ha votat en contra i ERC s’hi ha abstingut.

Del texto original ha desaparegut la proposta de fer de Barcelona cocapital d'Espanya. Però es manté la voluntat que aquesta “nova etapa” de relacions amb l’Estat hauria estigui presidida “pels principis de lleialtat institucional, confiança i responsabilitat; hauria de perseguir exclusivament el benefici a Barcelona i els barcelonins, amb la premissa que el que és bo per a Barcelona és bo per a Espanya i per a Catalunya”.

La proposta s’hauria de materialitzar a través d’una comissió mixta permanent Govern-Ajuntament on tractar sobre política de seguretat, habitatge, emergència climàtica, infraestructures, promoció econòmica i cultura.