L'Ajuntament de Barcelona ha iniciat els tràmits per comparèixer com a part civil en el procediment penal que se segueix a Palerm contra l'exministre de l'Interior italià Matteo Salvini per la seva política de "ports tancats", que va comportar el bloqueig de l'Open Arms 20 dies a alta mar amb 130 migrants rescatats en aigües del Mediterrani el 2019.

L'alcaldessa Ada Colau ha anunciat davant del vaixell d'Open Arms amarrat al port de Barcelona que l'Ajuntament es persona en la causa contra "un ministre d'extrema dreta que va atacar directament l'Open Arms, va posar en perill la seva activitat i també la vida de moltíssimes persones en impedir que poguessin desembarcar".

"Persones que estaven en una situació de salut límit, per la qual cosa va posar en perill vides humanes", ha assenyalat Colau abans d'agregar: "Ens personem en aquesta causa judicial perquè si ataquen l'Open Arms sentim que ataquen tota la ciutat de Barcelona, una ciutat compromesa amb la defensa dels drets humans".

En un comunicat, l'Ajuntament de Barcelona explica que amb la seva incorporació a la causa persegueix "denunciar l'obstrucció de Salvini a la labor humanitària de salvament marítim, així com reclamar danys econòmics i morals, ja que en aquest moment el consistori i l'organització de rescat tenien un conveni per finançar l'expedició humanitària".

"Segrest, difamació i prevaricació"

Per la seva banda, el director de Proactiva Open Arms, Oscar Camps, que ha acompanyat Colau, ha manifestat la seva satisfacció pel fet que l'Ajuntament de Barcelona es personi en la causa per "segrest, difamació i prevaricació" contra l'exministre Matteo Salvini i ha fet una crida a les organitzacions humanitàries a aprofitar-ho i presentar-se també com a acusació civil.

"Hem estat perseguits, criticats, difamats i resulta que Open Arms té assegut en el banc dels acusats un primer ministre italià que va tenir la gosadia de segrestar aquest vaixell i tenir-lo durant dies amb 130 persones a bord mancant tot tipus de serveis d'assistència, que necessitaven ser evacuades, ser ateses perquè van ser rescatades del mar i eren nàufrags que fugien de la persecució de la tortura i el crim de Líbia", ha dit Camps.

Ha recordat també que amb una acció judicial d'Open Arms van tombar el decret de "ports tancats" de Salvini, que multava "amb un milió d'euros" si rescataven migrants, que els prohibia l'entrada en aigües italianes i entrar als seus ports, i que va ser derogat.

Colau i Camps han coincidit a denunciar la "inacció" de la Unió Europea davant les morts en aigües del Mediterrani i l'incompliment per part dels Estats dels convenis internacionals, el dret marítim i els drets humans.

Què s'investiga sobre Salvini?

El tribunal italià està investigant Salvini per, entre d'altres, un presumpte delicte de segrest per negar el desembarcament en un port italià de l'Open Arms i mantenir retingudes les persones que eren al vaixell. El procediment judicial es troba ara en fase d'audiència preliminar i la propera sessió està prevista pel 20 de març a la capital siciliana.

El 2019, l'Ajuntament i Open Arms tenien un conveni pel qual el consistori aportava gairebé mig milió d'euros a l'ONG, una quantitat que significava el 35 % del total del projecte de salvament. Per aquest motiu, l'Ajuntament podrà reclamar a Salvini els danys patrimonials causats pel bloqueig del vaixell, amb el consegüent augment de costos i la ralentització de la missió i activitat objecte de finançament municipal.

També els eventuals danys als valors i a la imatge de Barcelona per les diferents acusacions falses dirigides per Salvini contra la ciutat durant el bloqueig de l'Open Arms.

A més del suport econòmic (també el 2018 s'havien destinat fons municipals a finançar les activitats d'Open Arms), el vincle entre la ciutat i l'organització s'ha concretat en diverses declaracions institucionals de suport aprovades pel Plenari municipal, així com en el lliurament de la Medalla d'Or al Mèrit Cívic atorgada a l'entitat per la seva labor humanitària.