Una vintena d'activistes de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) han irromput aquest divendres en un acte de la ministra de Transports, Raquel Sánchez, a l'Hotel Palace de Barcelona. La concentració ha tingut lloc a primera hora del matí, on la ministra ha participat en el Forum Europa, poques hores després de l'aprovació al Congrés dels Diputats de la nova llei d'habitatge. La PAH i altres col·lectius socials recriminen a l'executiu espanyol el poc impacte que tindrà la nova norma per contenir els preus dels lloguers. Els activistes han entrat d’amagat a la sala on era l’acte i han llegit una carta que li volien entregar. Finalment, han marxat sense trobar-se amb ella. La PAH protesta per la nova llei d'habitatge perquè no té en compte "les necessitats reals".

PAH
Activistes de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) a l'Hotel Palace de Barcelona / ACN 

En la missiva que li volen donar a la ministra, denuncien que ahir es va aprovar la llei "malgrat que la Constitució i l'article 47 es van aprovar fa gairebé 45 anys". En aquest sentit, apunten que "en aquest buit de més de quatre dècades hem vist les conseqüències de considerar l'habitatge com un bé de mercat en lloc de com un dret: gairebé un milió de desnonaments produïts per sengles bombolles d'hipoteca i lloguer que han empobrit a la ciutadania". A més, des de la plataforma alerta que la nova llei deixa molts temes sense solucionar, com que, no prohibeix els desnonaments sense alternativa residencial, ni garanteix reallotjaments dignes, així com mostra que el “topall” del lloguer inclòs en la llei no impedirà que de facto es continuïn incrementant les rendes. 

Fixar els topalls en àrees tensades 

Durant la seva intervenció, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha reconegut que la legislació d'habitatge aprovada pel govern espanyol no causarà una reducció immediata dels arrendaments. "A ningú se li escapa que amb aquesta llei no provocarem una caiguda estrepitosa dels preus del lloguer, el que farem és fixar uns topalls en àrees declarades tensades", ha dit. "Allà on no es donin aquestes condicions el mercat continuarà marcant el preu del lloguer", ha afegit abans de ressaltar que la norma és una "bona llei" que no va "contra ningú". D'altra banda, la ministra ha avisat que la Constitució no permet transferir els trens de la "xarxa d'interès general de l'Estat", tal com vol el Govern.

En paral·lel, la ministra ha apostat per constituir també un nou parc d'habitatge públic que o es pugui vendre a "fons inversors" com, ha dit, va fer el PP. En aquest sentit, ha reivindicat les propostes de construir habitatges protegits en terrenys de Defensa o la cessió d'habitatges de la Sareb. Pel que fa a les ocupacions, ha dit que la nova norma no "empara" ni afavoreix aquestes accions il·legals. 

Nova llei de l'habitatge

El Congrés va aprovar aquest dijous la llei d'habitatge amb els vots del PSOE, Unides Podem, ERC i EH Bildu. La norma pactada entre el govern espanyol, republicans i abertzales ha obtingut 176 vots a favor, 167 en contra i una abstenció. PP, Vox, Cs, Junts, PDeCAT, CUP i PNB han votat en contra. El text pactat introdueix una limitació de les pujades interanuals dels contractes de lloguer en vigor, permet a les autonomies declarar zones de mercat tens perquè pugui contenir el preu dels nous contractes tant de petits com de grans propietaris i obre la porta a considerar gran tenidor a qui tingui més de cinc habitatges en una mateixa zona -i no 10-. La norma passarà ara al Senat.

El text pactat introdueix una limitació del 3% durant 2024 de les pujades interanuals de contractes de lloguer en vigor —actualment s'està aplicant com a mesura excepcional un topall del 2%— i estableix la creació d'un índex per limitar-les a partir de 2025, que sempre haurà de ser per sota de l'IPC. Pel que fa als nous contractes de pisos que ja estiguin en el mercat de lloguer o els pisos que es posin a llogar per primer cop, en zones que es declarin de mercat tens tindran limitacions de preu. A aquestes àrees hi haurà una contenció del lloguer tant per a grans tenidors com a petits propietaris. En els pisos ja llogats, els petits propietaris hauran d'oferir el mateix preu del contracte anterior amb un increment que no podrà ser superior a la pujada interanual permesa. Els grans propietaris hauran d'ajustar el preu a un nou índex de referència de nova creació. Quan siguin contractes de pisos que s'incorporin al mercat, el lloguer s'haurà de referenciar a aquest índex tant quan sigui d'un petit o d'un gran propietari.