L'Ajuntament de Barcelona ha homenatjat aquest dissabte les Brigades Internacionals en el 80è aniversari de la seva retirada en un acte celebrat davant del monument de David i Goliat, situat a la Rambla del Carmel. Sota el títol La pàtria dels humans... Barcelona 1938-2018, l’acte, que ha dirigit Xavier Albertí, ha servit per recordar i homenatjar els voluntaris de diversos països del món que van venir a Espanya a lluitar a favor de la República durant la Guerra Civil.

L'acte ha estat presidit per l’alcaldessa, Ada Colau, que en la seva intervenció ha destacat que la d'avui era una acció de "memòria, justícia i reconeixement, i també de responsabilitat amb el present i el futur". Colau ha afegit que cal mantenir viu l'esperit dels brigadistes en l'actualitat i "defensar-nos contra el feixisme, resistir l'extrema dreta i defensar alternatives democràtiques".

Brigades Internacionals Barcelona - Ajuntament Barcelona

Ajuntament de Barcelona

També hi han intervingut la consellera de Justícia, Ester Capella; el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello; el tercer tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Madrid, Mauricio Valiente, i el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, entre d'altres. L’acte s'emmarca en el 80è aniversari de la desfilada de comiat dels milers de combatents de diversos països del món que van venir a lluitar per defensar la II República espanyola.

L’homenatge ha inclòs La marsellesa, A galopar, de Rafael Alberti, un poema en forma de cançó de Bertolt Brecht, el discurs de comiat de la Pasionaria, poemes d’Ernest Hemingway i el poema Home, de l’escriptora Warsan Shire. També hi ha hagut parlaments institucionals i s'ha acabat amb una ofrena floral.

Per altra banda, l'organització jueva Bet Shalom també ha volgut fer un homenatge a les Brigades Internacionals amb un acte per fer visible la presència jueva entre els voluntaris que van venir a defensar la República contra el feixisme i a favor de la democràcia. A l'acte també hi ha participat l'organització Memorial Democràtic.