L'Ajuntament de Barcelona ha denunciat aquest dilluns l'"operació de l'Estat", amb Felip VI al capdavant, per pressionar empreses i entitats financeres per canviar la seva seu social fora de Catalunya. Ho ha fet a través de l'aprovació d'una declaració institucional votada en comissió amb els vots del PDeCAT, ERC i la CUP. Els comuns s'hi han abstingut i PSC, Cs i PP hi han votat en contra. 

El text, que s'ha votat a instàncies del PDeCAT, denuncia les pressions a empreses i entitats financeres i lamenta que algunes d'aquestes empreses cedissin a les pressions. La declaració també assegura que l'"operació d’Estat volia crear el col·lapse financer i posar en risc els estalvis de milions de catalans i catalanes" i en responsabilitza tant el govern espanyol, com la Casa Reial i també els partits que els donen suport, tot assegurant que és un "menyspreu" als catalans.

Així, també insta "les institucions polítiques i financeres europees que investiguin aquests fets i n’esclareixin tots els detalls i responsables" i assegura que el consistori "dona suport a les comissions d’investigació que es puguin crear tant al Congrés dels Diputats com al Parlament de Catalunya".

La votació arriba tres dies després que l'Ajuntament reprovés el Rei. En aqueslla ocasió, els comuns sí que hi van donar suport.