L'exalcaldessa de València i senadora independent, Rita Barberá, s'asseurà finalment al banc dels acusats el proper 21 de novembre a dos quarts d'onze del matí. Declararà en qualitat d'investigada per un presumpte delicte de blanqueig de capitals.

Així ho ha decidit el magistrat del Tribunal Suprem Cándido Conde-Pumpido acollint-se a l'article 118 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal a causa del seu aforament. El magistrat també ha imposat una fiança de 3.000 euros al PSOE perquè es personi com a acusació popular i ha aprofitat per alertar del "seriós risc de judicialització de la política" que suposa que un partit polític exerceixi d'acusació en una causa penal contra una persona que ha militat en un partit contrari.

El passat 13 de setembre la Sala Penal de l'alt tribunal va obrir una investigació sobre aquests fets, seguint el criteri del Ministeri Públic, i va designar el que va ser fiscal general de l'Estat durant els governs de José Luis Rodríguez Zapatero (2004-2011).

47 imputats

El Suprem va destacar en la seva resolució que els fets descrits pel jutge d'instrucció número 18 de València, amb Víctor Gómez –encarregat de la investigació i la qual cosa va enviar a l'alt tribunal la part de la mateixa que afecta la senadora el mes d'abril passat– n'hi ha prou per procedir a l'obertura d'investigació per determinar si són delictius.

En l'escrit, el magistrat implica la senadora per ser "una més de les persones que reconegudament van efectuar l'aportació de 1.000 euros", per la qual cosa són imputats tots els regidors, exedils, assessors i exassessors que també van realitzar el pagament en vigílies de les eleccions del 2015.

En aquesta peça separada, amb 47 persones imputades més el PP com a persona jurídica, s'investiguen les donacions de 1.000 euros efectuades per regidors i assessors, quantitat que presumptament els era tornada pel partit a dos bitllets de 500 euros per blanquejar diners en efectiu de presumpta procedència il·lícita.