L'escola catalana sota amenaça. Davant la situació crítica que viu la llengua catalana a les aules i la determinació de l'espanyolisme per reprimir-la, el periodista Antonio Baños ha explicat als seus seguidors de Twitter l'experiència de la seva mare amb el català quan era estudiant, coincidint amb l'aprovació de la llei audiovisual del govern de Pedro Sánchez. En la piulada, Baños ha lamentat que la lluita per protegir el català no s'hagi pogut fer des de la política institucional, i que els polítics no hagin estat a l'altura de la llarga història de resistència pel que fa a la llengua pròpia de Catalunya: "A la meva mare li pegaven a escola per parlar català amb la seva germana. Hem mantingut viva una llengua prohibida i menystinguda. Hem estat burlats, insultats, agredits i morts per fer-ne ús. Que la defensa del català hagi esdevingut aquesta comèdia banal és un deshonor, francament", ha opinat l'exdiputat.

"Comèdia banal"

Decepció de la Plataforma per la Llengua respecte al nou acord sobre el català i un toc d'alerta: la llei pactada per PSC, ERC, Junts i comuns que defineix el castellà com a "llengua curricular" pot donar potestat al govern espanyol per exigir un 50% del castellà a les aules. Així ho ha assegurat l'ONG del català en una intervenció a la sala de premsa del Parlament amb la participació del president de l'entitat, Òscar Escuder, i la directora, Rut Carandell. Segons han exposat, han intentat proposar als grups parlamentaris que facin seva una esmena per modificar aquesta situació, però cap dels partits han acceptat la petició, ha explicat Escuder. L'entitat recomanava modificar l'article 2.2 de la llei presentada pels partits, eliminant el fet de considerar el castellà llengua d'ús curricular i educatiu, i que hagi de tenir una presència adequada. Segons Plataforma, només fent aquest canvi el risc que el govern espanyol exigeixi l'aplicació del 50% del castellà desapareix, ja que es defuig de l'article 6 de la LOMLOE, que aborda precisament l'apartat de "currículum".

Decret dels projectes lingüístics

Els socis de Govern ultimen el decret sobre els projectes lingüístics dels centres educatius que, junt amb la llei pactada per PSC, ERC, Junts i comuns, ha de servir per donar resposta a la sentència que imposa el 25% de castellà a les escoles. El decret, encara en fase d’esborrany i al qual ha tingut accés ElNacional, fixa de manera explícita “la inaplicació” de quotes lingüístiques i situa el departament d’Educació com a responsable últim dels projectes lingüístics dels centres. La previsió és que aquest mateix divendres el Govern aprovi en una reunió extraordinària del Consell Executiu el decret. El text, que encara negocien ERC i Junts, té quatre articles i tres disposicions i la referència a les quotes apareix al punt quatre de l’article dos on s'estableix de manera específica “la inaplicació de paràmetres numèrics, proporcions o percentatges en l’ensenyament i l’ús de les llengües”. Aquest article fixa els criteris i objectius que han de regir l’organització de l’ensenyament i l'ús de les llengües als centres educatius; assenyala com a marc de referència les determinacions de l’Estatut d’Autonomia, la llei de política lingüística del 1998 i d’educació de 2009; i estableix tant “la garantia que l’alumnat assoleixi el domini oral i escrit del català i el castellà al final de l’ensenyament obligatori” com “la necessària adequació dels projectes educatius i lingüístics a l’entorn sociolingüístic dels centres”.