L'estratègia de l'independentisme sembla clara: sense blindatge del català a la futura llei de l'audiovisual no hi ha pressupostos. Quelcom que no ha agradat gaire a alguns sectors de l'esquerra espanyola, que han esclatat a les xarxes acusant ERC i Junts de voler enfonsar Espanya per un tema tan poc rellevant com és la presència de la llengua a plataformes com Netflix. 

Aquests atacs de l'esquerra espanyola a la postura que mantenen les formacions independentistes a Madrid són hipòcrites, tal com ha apuntat el periodista Antonio Baños a les xarxes socials. "Si incloure el català a Netflix no és important, quin problema hi ha en incloure el català a Netflix?", ha demanat Baños a "l'esquerreta plural i fraterna".

TUIT Antonio Baños Catalán Netflix

I aquí és on el periodista veu que tal vegada no és hipocresia el que s'ensuma per aquí, sinó un possible "supremacisme lingüístic". "El problema segueix sent el vostre supremacisme lingüístic compartit amb la dreta imperial?", ha tornat a preguntar Baños després d'assenyalar la paradoxa a la qual s'enfronten ara sectors de l'esquerra espanyola.

Aquest dimarts ha estat el dia en el qual Esquerra Republicana i Junts per Catalunya s'han posat d'acord en la seva estratègia conjunta en la negociació dels pressupostos, després d'amenaçar amb una esmena a la totalitat si no es produeix cap mena d'avenç en el blindatge del català a la futura llei de l'audiovisual.

Esmena a la totalitat

La portaveu republicana Marta Vilalta va reclamar aquest dilluns posar "fil a l'agulla" perquè es blindi el català amb els "percentatges i les quotes necessàries" en el catàleg que ofereixen les cadenes de televisió o grans plataformes, com ara la mateixa Netflix o HBO. Així, va exigir al govern espanyol que ho materialitzi si no vol que ERC presenti una esmena a la totalitat dels pressupostos.

Míriam Nogueras (Junts) ha celebrat aquest "gir" dels republicans cap a la posició que defensava el seu partit fa un mes: "Quan dèiem que si no es blindava el català i no hi havia execució, no facilitaríem els pressupostos". En aquest sentit, la portaveu de Junts ha defensat que l'independentisme hauria de registrar una esmena a la totalitat "conjunta" als comptes públics espanyols.

Impossible abans de divendres

Aquest divendres finalitza el termini per a la presentació d'esmenes a la totalitat als nous pressupostos de l'Estat, motiu pel qual el govern espanyol ha dit que és impossible blindar el català abans de tramitar els comptes públics. "Abans del divendres no pot ser", han assegurat fonts de la Moncloa, remarcat que l'avantprojecte de llei encara no ha arribat al Consell de Ministres.

Les mateixes fonts han assenyalat que si bé intenten "separar" les carpetes en la negociació amb ERC, també tenen "molta sensibilitat" cap a les seves demandes, com és el blindat de les llengües cooficials en la futura llei de l'audiovisual.

 

Imatge principal: El periodista Antonio Baños / ACN