Després de rebre la condemna per negar-se a respondre les preguntes de Vox davant del Tribunal Suprem (TS), Antonio Baños, exdiputat de la CUP, ha afirmat que les properes passes que prendrà la seva defensa seran exigir l'anul·lació. "Demanarem l'anul·lació del judici per haver-nos impedit declarar en català i que es torni a repetir", ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio. Baños també ha advertit que tractarà d'allargar aquest procés judicial tot el que li sigui possible, ja que el vol aprofitar per denunciar el seu i altres casos de repressió de l'Estat. "Això és una acció política. Volem fer la bola més grossa", ha explicat i ha afegit: "Demanarem diners pels milers d'encausats que no surten a la tele, i per fer campanya per poder declarar en català". 

En ser preguntat per les diferències de condemna entre ell i Eulàlia Reguant, Baños ha apuntat que l'estatus de diputada electa de Reguant ha fet que en el seu cas la presó no es posés sobre la taula. "És aforada i aleshores van rebaixar. Jo crec que per no veure's en un dilema superior", ha explicat. També ha remarcat la intolerància de la justícia espanyola: "ells creuen que són una autoritat inqüestionable i no tenir una actitud de submissió i de por reverencial ho consideren un delicte". Davant de la pregunta de si ho tornaria a fer Baños ha assegurat que sí. 

La condemna d'Antonio Baños

La titular del jutjat Penal Número 30 de Madrid ha condemnat l'exdiputat Antonio Baños a quatre mesos de presó per desobediència greu a l'autoritat en negar-se a contestar les preguntes de l'acusació popular de Vox durant el judici per l'1-O, on va comparèixer com a testimoni el febrer del 2019.

Baños ha remarcat el fet de no poder declarar en català: "La jutgessa va començar a dir que si jo estigués en un jutjat de Catalunya la llengua seria la catalana, però que a Madrid la llengua oficial és el castellà, cosa absurda perquè a Madrid cada dia es jutja en totes les llengües del món". A més ha remarcat que la negativa a respondre a Vox tant per part de Reguant com d'ell durant el judici per l'1-O ja estava "pensada prèviament".

La resposta d'Eulàlia Reguant

Reguant i Baños i les seves diverses circumstàncies han fet que tots dos acabin amb penes diferents. “És el sense sentit de la justícia”, ha denunciat a les xarxes socials. Malgrat les diferències en les condemnes, Reguant ha subratllat: "La conclusió és la mateixa: no contestar al feixisme, mai no pot ser considerat delicte". A més, ha mostrat el seu suport a Baños en el mateix missatge. 

TUIT Eulalia Reguant