Mateix delicte i sentències diferents. Això és del que es queixa la diputada de la CUP Eulàlia Reguant en una piulada publicada al seu compte de Twitter. “És el sense sentit de la justícia”, ha denunciat a les xarxes socials. A la piulada, Reguant afirma que ella i Antonio Baños "estàvem processats per un mateix delicte, però per dos tribunals diferents que decideixen sentències diferents”. “La conclusió és la mateixa: no contestar al feixisme mai no pot ser considerat un delicte”, acaba el seu missatge.

No obstant això, la raó per la qual hi ha hagut dues sentències diferents es deu al fet que Reguant és diputada. La justícia espanyola va decidir no imposar pena de presó a l’anticapitalista per aquest motiu: “no hi ha raons per optar per la pena més greu prevista legalment en aquest cas, que és la de presó, no només perquè es tracta d’una pena privativa de llibertat, sinó per les seves conseqüències accessòries (inhabilitació especial pel dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna), de manera que no s’infringeix el principi de proporcionalitat de la pena en relació amb el dret a la participació política que s’invoca per part de la defensa, ja que optem per la imposició de la pena de multa”. És a dir, que Reguant, com que és diputada i la presó sempre va acompanyada de la inhabilitació, ha pogut evitar mesos de presó a canvi d’una multa econòmica.

La piulada d’Eulàlia Reguant ha arribat uns minuts després que se sabés que Antonio Baños havia estat condemnat per un jutjat penal de Madrid a quatre mesos de presó i d’inhabilitació a càrrec públic per un delicte de desobediència per no haver volgut contestar a l’advocat de Vox durant el judici als líders independentistes catalans, el 2019 al Tribunal Suprem. Reguant va ser condemnada la setmana passada pel mateix Suprem, però per no afectar el seu actual aforament de diputada al Parlament li ha substituït la sanció de presó, que implica la inhabilitació, per una multa de 13.500 euros pels mateixos fets. Cal tenir en compte que la sentència de Baños no és ferma i pot presentar recurs a l’Audiència de Madrid.

Per altra banda, la magistrada del jutjat penal 30 de Madrid assegura que Baños va fer una “inqualificable befa” en el judici del Tribunal Suprem ja que primer va acceptar que Manuel Marchena li fes les preguntes, però després va negar-se a contestar quan es va adonar que el jutge espanyol es limitava a repetir les preguntes que formulava Vox. Així doncs, la magistrada considera que Baños es va negar “de forma ferma i persistent a acatar l’ordre del tribunal i a contestar les preguntes de l’acusació particular”.