La Diada Nacional és una jornada per a la reivindicació de Catalunya com a subjecte polític, però això no és obstacle perquè nombrosos col·lectius aprofitin per convertir l’11 de Setembre per donar a conèixer les seves pròpies reivindicacions. Per això, més enllà de les senyeres i les estelades -en les seves diferents variants-, en molts actes i també en la gran manifestació convocada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) s’han pogut veure banderes que no sempre són fàcilment identificables. Així, a banda de les ikurriñes i de diverses banderes reconeixibles però amb estel roig -de Galícia, d’Andalusia o d’Aragó- o d’altres reivindicatives de les nacions sense estat d’Europa, com Còrsega i Sardenya, encara s’han vist més símbols, aquests són alguns dels més desconeguts:

🔴 Manifestació de l'11 de setembre 2022 a Barcelona: última hora de la Diada | DIRECTE

🟡 Diada 2022: així serà la manifestació de l'11 de setembre avui a Barcelona

✊ Manifestació de l'11 de setembre a Barcelona: recorregut i trams de la Diada 2022

Bandera de la República del Rif

bandera republica del rif
Bandera de la República del Rif

Aquesta bandera de color vermell amb un rombe blanc amb una mitja lluna i un estel de sis puntes, tots dos de color verd, identifica la República del Rif, és a dir, reivindica la creació d’un estat independent al territori del Rif, actualment el Marroc, el mateix que es va independitzar d’Espanya durant els anys vint del segle passat va mantenir una dura guerra d’independència contra les forces colonials espanyoles, a les que va infligir una humiliant derrota a Annual.

Bandera del poble uigur

bandera iugur
Bandera del poble uigur

La bandera color blau cel amb mitja lluna i estel de cinc puntes blancs identifica els uigurs i especialment la seva reivindicació d’independitzar-se de la República Popular de la Xina, país que manté una duríssima política de repressió contra aquesta ètnia, amb persecució de la seva llengua i cultura, arribant a extrems com la reclusió en camps de concentració de bona part de la població.

Bandera de la Cabília

bandera kabilia
Bandera de la Cabília

Un clàssic de la diada és la presència de banderes amazigues, tant la més general en colors blau, verd i groc amb el símbol del ‘yaz’ en color vermell -una de les lletres de l’alfabet tifinag que reivindica la identitat amaziga-, com aquesta altra, en colors blau i groc, el ‘yaz’ i una corona de llorer, que identifica específicament els amazics de la Cabília, regió actualment pertanyent a Algèria.

Bandera de Biafra

bandera biafra
Bandera de la república de Biafra

La bandera de tres franges horitzontals de color vermell, negre i verd amb un sol ixent de color groc al centre representa la república de Biafra, independitzada entre 1967 i 1970 i víctima d’una cruenta guerra que va causar almenys un milió de morts. Aquest territori forma part de l’actual Nigèria.