El bloc conservador del Tribunal Constitucional s'ha fracturat pel debat de la crema d'una bandera. En un judici aquest dimecres, els magistrats debatien sobre el cas d'un sindicalista gallec que en unes protestes l'any 2014 va cremar una bandera en el marc d'una manifestació que reclamava que un grup de treballadores de la llar cobressin el seu sou. La crema de la bandera, per a alguns, ha estat considerada un delicte, mentre que un altre magistrat ha demanat la seva absolució, un fet que ha trencat els conservadors.

En concret, el magistrat que demanava l'absolució en entendre que la llibertat d'expressió i el dret a l'activitat sindical són per sobre dels límits que marca el delicte d'ultratge a la bandera, Andrés Ollero, era l'encarregat de redactar la ponència de la sentència. Ell demanava que s'estimés el recurs d'empara del recurrent, però aquesta opinió ha dividit el tribunal. Sis d'ells han votat en contra de l'absolució, mentre que cinc han donat suport a Ollero.

Davant d'aquests resultats, s'ha demanat a Ollero que redacti una nova ponència de sentència, conforme amb el que demanava la majoria, a la qual cosa ell s'ha negat. A més, ha anunciat que quan el tema torni a la taula del TC presentarà un vot particular explicant que es pot demanar "calar foc a la punyetera bandera" durant el desenvolupament d'una protesta sindical sense que això comporti una condemna per ultratge.

Els arguments d'Ollero

El recurs plantejat pel sindicalista Pablo Fragoso té encaix en la jurisprudència del Tribunal de Drets Humans de la Unió Europea i així s'ha fet explícit durant el debat al qual han assistit els membres del ple del Tribunal Constitucional. Si es condemnés el sindicalista, segons Ollero, el Constitucional estaria de nou en risc de ser corregit per Europa, un argument que no ha semblat importar a la resta de magistrats, que s'han mantingut en la seva posició i han obert una guerra judicial.