Les informacions sobre la crisi interna de Vox són un continu des de fa setmanes. Especialment, durant la darrera setmana, a conseqüència de la sortida del fins ara portaveu del partit d'extrema dreta al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, al·legant motius personals. Vox va obtenir uns mals resultats a les eleccions generals del 23-J i va passar de 52 a 33 diputats després de perdre més de 650.000 vots. Només 6 dies més tard dels comicis i conscients de la dificultat d'aconseguir formar govern amb el PP, Iván Espinosa de los Monteros va decidir crear un grup de WhatsApp amb diversos dirigents de Vox. La cara visible del sector liberal de Vox fa temps que està molest per l'auge de la presència de Jorge Buxadé, acusat de ser el líder del sector ultra i d'intentar col·locar els dirigents més propers a ell com a assessors en l'estructura de la líder de Vox a Madrid, Rocío Monasterio. Segons ha destapat aquest diumenge El Español, Espinosa de los Monteros, "cremat per la política", va crear un grup sota el nom 52 amics, quan ja havia pres la decisió d'abandonar Vox. 

"52 amics"

52 amics és el nom que tria l'exdirigent de Vox per al seu grup de WhatsApp. Immediatament, envia la invitació als seus companys de legislatura perquè se sumin a aquest grup. La sorpresa, i una mostra més del distanciament entre Abascal i Espinosa de los Monteros, és que el líder de Vox refusa la invitació, i per tant decideix no formar part d'aquest grup. La relació entre ambdós ha estat sempre molt estreta des que es van conèixer l'any 2012, malgrat que durant els últims 2 mesos s'ha refredat molt. Diversos mitjans han destacat que Espinosa de los Monteros i Abascal gairebé no han parlat des del 16 de juny, dia en el qual es van anunciar les llistes definitives al Congrés, d'on va quedar apartat. 

Malgrat que Abascal decideix no formar part del grup 52 amics, hi ha 40 dirigents de Vox que sí que hi decideixen entrar, i és quan el creador els convida a prendre un cafè de cara al setembre, segons apunta el citat diari, precisament en aquest moment, és quan alguns dels integrants comencen a sospitar sobre la seva sortida del partit d'ultradreta. El grup es comença a animar amb diversos mems, fotos, tuits, ja que l'objectiu era opinar sobre les múltiples informacions que es publiquen de Vox. Tanmateix, segons informen aquest grup, actualment, no estaria gaire per fer bromes. 

Relacions trencades

El cisma que s'està vivint a Vox amb els enfrontaments entre les dues bandes que formen el partit s'està destapant aquestes setmanes, malgrat que fa temps que va començar a cuinar-se a foc lent. La sortida de Macarena Olona —el juliol del 2022—, el cessament de l'exsotssecretari d'Organització, Tomás Fernández, i la decisió d'apartar Javier Ortega Smith de la primera línia, va portar als primers descontentaments a la seu de Vox. Tanmateix, la bomba va acabar d'esclatar el 16 de juny després de la confecció de les llistes al Congrés. La nova llista per a les generals del 23-J la van configurar membres de Vox que no són coneguts mediàticament, però que diversos mitjans apunten que són dirigits per Jorge Buxadé, van deixar fora dirigents destacats de Vox que donaven per suposada la seva continuïtat. 

Abascal i Espinosa de los Monteros sempre han presumit de tenir una excel·lent relació d'amistat. Des de la irrupció de Vox al panorama polític espanyol, Espinosa de los Monteros, i la seva dona, Rocío Monasterio, així com Ortega Smith i Olona van ser els escuders més fidels d'Abascal durant molts anys, i es van convertir en les quatre figures principals de Vox. Des de fa mesos, la influència d'Espinosa de los Monteros ha anat a la baixa, i, en canvi, la de Buxadé ha anat a l'alça. Així doncs, després de gairebé 2 mesos sense parlar amb Abascal, l'exportaveu ha decidit fer un pas al costat, i va aprofitar aquest grup de WhatsApp per comunicar la decisió als seus companys el passat 8 d'agost.