L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, diu que seran els serveis jurídics municipals els que determinaran si l'Ajuntament participa o no en el referèndum de l'1 d'octubre. "Amb la literalitat de la convocatòria del referèndum els serveis jurídics determinaran si podem participar-hi o no", ha explicat en una entrevista al Via Lliure de RAC1.

Ballesteros, que governa amb el suport del PP, ha explicat que "primer s'ha de veure com es convoca el referèndum, perquè de moment només s'ha produït l'anunci". Pel que fa a les declaracions de Sánchez en què ha dit que "Espanya és una nació de nacions", Ballesteros ha assegurat que "ara cal definir-se com a plurinacionals, perquè estem reconeixent explícitament que Catalunya és una nació i això era un objectiu llargament perseguit pel PSC".

"Catalunya és una nació i a partir d’aquí que cadascú la interpreti com li sembli millor, fins i tot els que interpreten que equival a un Estat”, ha indicat l'alcalde de Tarragona, que ha afegit que “les nacions són sobiranes si així ho decideixen els seus ciutadans i les lleis, és clar”.

També ha volgut parlar de la polèmica entrevista que la revista Tiempo va fer a l'exvicepresident del Govern central i ex-número dos del PSOE Alfonso Guerra, on va dir que creu que l'executiu de Mariano Rajoy hauria d'explicar per què no està aplicant ja l'article 155 de la Constitució per frenar "els excessos dels secessionistes" a Catalunya. L'article 155 de la carta magna permet al Govern central "adoptar les mesures necessàries per obligar una comunitat autònoma al "compliment forçós" de les seves obligacions legals o a protegir l'interès general d'Espanya, i per això pot "donar instruccions a totes les autoritats de les comunitats autònomes".

Ballesteros ha reaccionat a les paraules de l'exvicepresident del Govern espanyoldient que “aquest senyor està fora de la realitat i ho lamento. Ja va dir aquella frase desafortunada de passar el ribot a l’Estatut i ara acaba de dir una frase amb la qual no estic en absolut d’acord”, en referència a les paraules de Guerra quan va presumir d'haver-se "carregat" l'Estatut passant-li el ribot.