El procés de desfeta dels pactes entre el PP i Ciutadans no s'atura. Ara ha esclatat un ball de bastons entre la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, i el PP a Andalusia. El president de la Junta andalusa, el popular Juanma Moreno, ha discrepat obertament aquest dilluns d'Arrimadas, sobre els rèdits dels pactes de govern entre el PP i Cs i ha apuntat que ha estat "un acord netament positiu, i ho continua sent, en l'àmbit d'Andalusia i en nombrosos municipis". "No coincideixo amb l'anàlisi" d'Arrimadas, ha afegit.

La presidenta de Cs ha manifestat en una entrevista a El País, la idea contrària. “La negociació del 2019 va ser un error, vam regalar quatre governs al PP”, ha assegurat. "Veient el que ha passat el que he de dir és que la negociació que va fer el meu partit el 2019 va ser un greu error, perquè es van regalar al PP les quatre presidències de les comunitats autònomes en un moment en què havien tret el pitjor resultat. I va ser un error perquè ja veiem com les fan servir. Si haguessin estat socis lleials no hi hauria hagut problemes, però veient com han utilitzat el botó nuclear de l'avançament, podríem haver negociat molt millor. A un partit del bipartidisme no li pots donar tant de poder gratis perquè ja sabem com l'utilitzen", ha afegit.

"No ha estat cap error"

 

En declaracions a mitjans a Dos Hermanas (Sevilla), Moreno ha discrepat obertament i ha reivindicat el pacte a Andalusia amb el PP. "No ha estat cap error", ha subratllat, i ha afegit: "Tinc el màxim respecte i consideració per l'anàlisi de dirigents com la senyora Arrimadas, encara que no coincidim".

Sobre el desig expressat per Arrimadas que Moreno no sucumbeixi a les suposades pressions de la direcció estatal del PP per a l'avançament electoral a Andalusia, tot i que el president de la Junta ha situat entre juny o octubre les dates possibles per a les autonòmiques, Moreno ha assenyalat que "no rebo pressions de ningú, ho dic amb honestedat" i ha seguit apuntant que "mai ningú de la direcció nacional m'ha fet pressió, ni m'ha sol·licitat una data".

No fer perdre ni un minut

 

El president andalús ha indicat que "entre les seves poques facultats" hi ha la dissolució del Parlament per a la convocatòria d'eleccions, un fet que ha situat "quan més interessi als andalusos", ja que ha considerat que "mentre pugui governar, tingui majoria parlamentària per treure decrets i lleis seguiré governant", de manera que "quan no hi hagi" aquesta viabilitat al Parlament autonòmic "no faré perdre ni un minut els andalusos" i convocarà eleccions.

Segons Arrimadas, en canvi, a Andalusia hi ha una "pinça Vox-PSOE" que està atacant el govern autonòmic, i creu que el PP hauria de tenir en compte això abans de convocar eleccions anticipades.

Els comicis avançats no interessen a Cs perquè podrien accelerar la seva desfeta política.