El Parlament balear està a punt de fer un pas definitiu per acabar amb els toros a les illes. Els impulsors de la campanya Mallorca sense Sang han registrat aquest matí una proposició de llei per abolir les curses de toros a les Balears i els correbous de Fornalutx. La campanya, liderada per CAs Internacional i AnimaNaturalis, ha aconseguit avui la fita més important fins ara, després de més de dos anys d’esforços, i d’haver aconseguit 150.000 firmes contra la tauromàquia i que 33 municipis es considerin antitaurins, 32 a Mallorca i un a Eivissa.

La proposició de llei té majoria a la cambra, ja que compta amb el suport de Podemos, PSOE, Més per Mallorca, Més per Menorca i Gent per Formentera. El portaveu de la campanya, Guillermo Amengual, ha volgut agrair l’ajuda a aquests partits i, en declaracions a El Nacional, ha qualificat “d’històric” el pas fet avui i ha assegurat que “estan molt contents”, ja que “mai no s’havia arribat tan lluny”.

Si tots els terminis es compleixen, els impulsors de la campanya esperen que al mes de juny entri en vigor aquesta llei i que la tauromàquia sigui “només un mal record”a les illes. Això, però, dependrà dels terminis que marqui el mateix Parlament.

Precedents

No és la primera vegada que el Parlament balear tracta aquest tema. De fet, a principis de febrer ja va debatre una proposició no de llei, on es comprometia a modificar la llei de protecció animal i a prohibir els espectacles taurins en totes les seves formes. Aquesta votació, però, era només una declaració d’intencions, sense base jurídica ni legal. Segons Guillermo Amengual, allò era un pas “simbòlic”, i ara el cal és fer el pas “definitiu”.

La proposició de no llei, que va ser presentada pels partits favorables a la proposta, preveia prohibir tot espectacle que causés patiment animal, instava al govern de l’Estat a abolir tots els ajuts públics al sector de la tauromàquia, i a eliminar la declaració de Bé d’Interès Cultural i Bé d’Interès Turístic a tots els espectacles en els quals es maltractin animals.

En aquell moment, la proposta va ser aprovada pels grups parlamentaris que havien proposat la votació, PSOE, Podemos, Més per Mallorca, Més per Menorca i Gent per Formentera. PP i Ciutadans van votar en contra del punt específic de la prohibició de la tauromàquia, però es van abstenir quan es tractava de la protecció de drets dels animals. Mentre que el partit PI va votar a favor d’aquest últim punt, però es va abstenir davant la prohibició de les corrides de toros.