El diputat de Ciutadans Edmundo Bal ha criticat el govern espanyol per la tramitació dels indults. Segons Bal, "sembla clar" que es concedirà els indults als presos polítics i ha assegurat que els independentistes "s'estan fregant les mans" perquè seran "un insult" per "la dignitat" d'Espanya, ja que "pretenen reescriure la sentència del procés i la història democràtica".

A totes per tombar els indults

Bal ha assistit a una concentració de guàrdies civils per reclamar l'equiparació salarial amb els cossos policials autonòmics, allà ha atès als mitjans de comunicació i ha avançat que la pròxima setmana Ciutadans tornarà a preguntar en el Congrés dels Diputats per la qüestió dels indults i que es "barallaran" amb "tots els mitjans polítics i jurídics" per tombar aquesta mesura.

En aquest sentit ha afirmat que el líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha enviat una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que critica la reunió que ha emplaçat amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. En aquesta carta es demana "Constitució i respecte per la llei" perquè "no és suficient amb dir l'agenda del retrobament" perquè "podria suposar el retrobament amb el cop a la democràcia" de l'1 d'octubre de 2017.

Indults durant el tercer grau

El govern espanyol està determinat, però vol rebaixar el cost polític dels indults als presos polítics. Per aquest motiu, segons ha avançat Catalunya Ràdio, des de La Moncloa estan estudiant la possibilitat de concedir la mesura de gràcia quan els dirigents independentistes ja gaudeixin del tercer grau penitenciari. Des de l'entorn de Pedro Sánchez creuen que ajudaria a rebaixar el cost polític de l'operació. Això podria ser, tal com s'apunta en els últims dies, entre finals de juny o principis de juliol.

La Generalitat disposa fins al 14 de juliol per a concedir el nou règim penitenciari, que és quan farà sis mesos de l'última revisió. Abans d'aquesta data, les juntes de tractament es reuniran per a probablement proposar el tercer grau per als nou presos polítics, que serà ratificat per la Generalitat. Seria en aquest moment, aprofitant que ja serien al carrer, que el govern espanyol apostaria per concedir l'indult i evitar la imatge dels presos sortint immediatament de la presó.

L'espanyolisme contra els indults

La manifestació que l'espanyolisme té previst fer el proper 13 de juny a la plaça Colón de Madrid contra els indults als presos polítics tindrà una prèvia a Catalunya. En aquesta ocasió ha estat Ciutadans qui ha pres la iniciativa i ha convocat una protesta contra la mesura de gràcia davant la delegació del govern espanyol a Barcelona.

El mateix portaveu del partit taronja al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha fet una crida al constitucionalisme a concentrar-se l'11 de juny a les 19h. Martín Blanco ha assegurat que molts catalans es van sentir víctimes d'una actitud "antidemocràtica" durant el 2017 i ha demanat al govern de Pedro Sánchez que no ho oblidi. "És inconcebible que es pretengui indultar els qui diuen de manera sistemàtica que ho tornaran a fer. No es tracta de penedir-se de les seves idees sinó de mostrar penediment per actes il·legals", ha defensat el portaveu.

Imatge principal: Foto d'Edmundo Bal. - EFE