"Puigdemont i les esquerdes del sobiranisme", "L'Estat fa esclatar les fissures del procés", "Complicar-se la vida" o "La Generalitat es fractura pel referèndum" són només alguns dels títols que ha utilitzat la premsa espanyola, que centra els seus editorials, opinions i portades en la destitució per part del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, del ja exconseller d'Empresa, Jordi Baiget

El Mundo té clar que Puigdemont "està disposat a tot, inclosa la purga del seu propi Govern, per portar a terme una consulta il·legal". Sota el títol "La Generalitat es fractura pel referèndum", el diari citat vol posar damunt la taula que el president "continua sotmès al xantatge del nacionalisme antisistema", però no només això. També subratlla que això és una mostra més que "revela que les tensions internes entre les forces sobiranistes entre les forces sobiranistes es van aguditzant a mida que s'acosta la data del referèndum".

Tot plegat, considera el mitjà, "provoca un xoc institucional amb l'Estat que només és possible evitar des del respecte a la legislació" que, a més, "farà descarrilar l'hegemonia política de l'extinta Convergència".

I no només això. El Mundo, que titula la notícia que explica la destitució del conseller amb "Puigdemont purga el conseller que va posar en dubte el referèndum", titlla Baiget de "primera víctima del procés".

El cap de Baiget

La Razón també dedica el seu editorial a Baiget i el Govern. Deixant clar que "l'Estat fa esclatar les fissures del procés", asseguren que Baiget ha estat "cessat de manera fulminant" per haver posat en dubte la celebració del referèndum i posen de relleu que tot plegat "ha provocat un terratrèmol a les files independentistes, que fins ara mantenia el joc de donar per feta la consulta de l'1-O".

Aquesta situació deixa clar —sempre segons el diari citat— que "la realitat s'ha imposat" i "ha fraccionat la societat catalana... i el Govern". Precisament per això, els de Francisco Marhuenda volen enviar un clar missatge al Govern de Puigdemont recordant-los que "els envits a l'Estat no surten gratis", per acabar concloent que el gest del president de la Generalitat va ser "posar en safata als radicals el cap de Baiget" perquè "ells són els que manen".

Les esquerdes del procés

Mentrestant, El Español dedica dues opinions a aquesta qüestió. La primera pretén deixar clar que "la crisi que travessa el sobiranisme s'ha escenificat aquest dilluns de la pitjor manera possible". Sota el títol "Puigdemont i les esquerdes del sobiranisme", el diari citat també vincula totalment a la CUP aquesta decisió i assenyala que Baiget no és l'únic que pensa així, sinó que "representa una opinió estesa també entre molts independentistes i reflecteix una preocupació creixent entre els funcionaris de la Generalitat".

En el mateix diari, vinculat a Crónica Global, s'hi pot trobar una altra opinió encara més dura titulada "El cas Baiget". Ramon de España escriu aquí que "quan un forma part de la Banda del Empastre, no pot queixar-se en públic que el repertori és cutre i ramplón i els seus colegues desafinen cosa mala".

En aquest article, l'autor qüestiona a Baiget en to irònic que "a qui se li ocorre? No veus el disgust que li hauràs donat al teu cap, que l'altre dia assegurava que els independentistes fan por a l'Estat espanyol i encara pensen donar-li més?". I no només això. Amb un punt sarcàstic, Ramon de España li retreu que Puigdemont "estava molt content" amb la interpretació de Deep Purple de Els Segadors i ara es troba amb aquesta situació. A banda d'això, també ha aprofitat per posar la cirereta del pastís i carregar contra els mitjans que han de seguir "els Principis Fonamentals del Movimiento".

Mar de dubtes

Mentrestant, El País assegura que "Catalunya viu avui en un mar de dubtes" i ho fa sota el títol "Referèndum i la cultura de l'esquerra". Definint el procés com a "patètic" perquè considera que "Catalunya no pot presentar-se al món com a una nació oprimida", així com que el sistema polític espanyol "no pot ser definit amb la paraula buida d'autoritari o despòtic".

Fent una crítica suau a la democràcia espanyola, el diari citat aprofita per deixar anar que "ja tenim suficients indicis de la traidorïa amb què el Govern de la Generalitat actua en seu parlamentària i als mitjans subvencionats". Per explicar la situació, l'escrit resumeix en cinc punts la qüestió catalana.

Entre ells, que l'esquerra catalana "està compromesa des de sempre amb la defensa de la identitat nacional", que "l'actual debat sobre la independència i la tapadera que el disfressa d'un referèndum no garanteixen la identificació dels problemes materials" o que "l'esquerra no té per enemics ni a la democràcia espanyola ni a la democràcia europea", a banda d'aconsellar "negar-se a acceptar que els valors de l'esquerra impliquin rendir-se amb un debat amb les cartes marcades i empapat de nacionalisme", al mateix temps que adverteixen de la "greu divisió dels catalans i catalanes que suposa l'actual deriva independentista."

El cisma al Govern

L'ABC, que també dedica la seves portada a la destitució de Baiget, són més suaus en les seves opinions. El primer deixa anar a l'article del director titulat "Complicar-se la vida" que dins del 10% dels espanyols s'hi troba Junqueras buscant la independència de Catalunya o Otegi "apurant" a Urkullu perquè faci el mateix.

A la notícia, però, sí que són una mica més durs i asseguren que Puigdemont "reprimeix el cisma a la Generalitat".

Covard i botifler

Libertad Digital va un pas més enllà i qualifica Baiget de "covard" i "botifler". Pablo Planas escriu aquí que la sinceritat de l'exconseller ha estat "letal" i assegura que les seves declaracions "han generat un nou incendi al Govern, al grup convergent i republicà que el sustenta i la CUP".

Mentrestant, en un altre article titulat "La Espanya perduda", es lamenten que Puigdemont "es manté ferm a perpetrar el delicte de desobediència" i consideren que, a més, el president "aprofita per treure pit; més quan el colpista ha subscrit el compromís de fer cas omís a l'ordenament jurídic espanyol".