El president, Carles Puigdemont, ha decidit finalment destituir el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i ha deixat aquest departament en mans del titular de Cultura, Santi Vila, que en els propers dies abandonarà la responsabilitat que havia ocupat fins ara, segons ha sabut El Nacional. Puigdemont ha adoptat aquesta decisió després d'una jornada atapeïda de rumors arran les declaracions del conseller posant en dubte les possibilitats que es faci el referèndum.

En una entrevista a El Punt Avui, Baiget havia assenyalat que l'1 d'Octubre podria desembocar en una repetició del 9-N i havia plantejat alguns comentaris crítics sobre el fet que una part del Govern no està en el “nucli dur” de decisions del president. Aquestes declaracions han aparegut just unes hores abans que el Govern expliqui com funcionarà el referèndum i el procés de desconnexió.

Puigdemont i Baiget s'han trobat de bon matí a la seu del PDeCAT, on tots dos han participat en la reunió del comitè nacional del partit. En la roda de premsa posterior a la reunió de la cúpula demòcrata, la coordinadora del partit, Marta Pascal, ha mostrat el suport al conseller. "Baiget no ha tingut cap mala intenció de desmarcar-se de res, al contrari", ha assegurat Pascal.

Malgrat tot, durant tot el dia la possibilitat del canvi de Govern ha estat damunt la taula. A mig matí, el conseller ha argumentat les seves declaracions assegurant que seria “irresponsable” tirar endavant el referèndum sense pensar en les conseqüències. Alhora, però, ha subratllat el seu compromís amb la convocatòria de l’1 d’octubre, i ha donat a entendre que no tenia intenció de posar el càrrec a disposició del Puigdemont.

El president ha abordat la situació amb diferents representants de la formació demòcrata i de l'Executiu i s'ha reunit amb el mateix Baiget. Finalment, ha decidit abordar una crisi de moment limitada a aquest departament. El relleu a Cultura queda per a més endavant. El president ha signat aquesta mateixa tarda el nomenament de Vila i demà sortirà publicat al Diari Oficial de la Generalitat. A tres quarts de deu del matí, Vila prendrà possessió al saló Sant Jordi i, tot seguit, participarà a la reunió del Govern des de la seva nova responsabilitat.

En la decisió del President, segons fonts de l'Executiu, s'ha calibrat d'una banda els inconvenients d'abordar una crisi de Govern a les portes del referèndum però també la necessitat de presentar un Executiu sense fissures al voltant de la convocatòria de l'1 d'octubre i deixar clara l'autoritat del cap del gabinet. Finalment, ha pesat més aquesta segona part. El Govern ha fet públic el canvi a través de les xarxes.

De bon matí, la CUP ja havia demanat el seu cap, mentre que els partits contraris al procés han aprofitat les seves paraules per denunciar esquerdes en l'aposta del Govern pel referèndum.