El magistrat del jutjat contenciós 14 de Barcelona ha decidit que l'Ajuntament de Badalona ha de fer festa aquest 12 d'Octubre, tal com demanava la Delegació del govern espanyol a Catalunya.

El jutge alerta que en cas que l'Ajuntament de Badalona persisteixi a mantenir com a dia laborable voluntari per als seus treballadors el 12 d'Octubre, "suposaria vulnerar, de manera flagrant, el principi de control jurisdiccional de les Administracions Públiques consagrat en l'article 106 de la Constitució".

El magistrat suspèn cautelarment l’efectivitat de qualsevol actuació administrativa de l’Ajuntament de Badalona, inclosa "la via de fet, que tingui per objecte o finalitat l’obertura dels seus locals i dependències, al públic o als treballadors públics d’ell dependents, durant el dia 12 d’octubre del 2016". I al·lega que fer festa demà "causaria perjudicis irreparables tant a l'interès general com als drets fonamentals dels ciutadans i que no obeeix a un interès general o col·lectiu". 

Amb tot, el jutge no dóna la raó íntegra a la Delegació del govern espanyol, ja que considera que no hi ha danys irreparables pels treballadors, ja que se'ls ofereix la possibilitat de recuperar la festa. "Malgrat l'argumentació de la Delegació del govern a Catalunya, l'actuació administrativa impugnada no causaria perjudicis irreparables als empleats públics de l'Ajuntament de Badalona pel que fa a l'organització dels seus dies festius, atès que aquella consisteix a donar-los la possibilitat d'acudir o no a treballar el dia 12 d'octubre del 2016. Per tant, se'ls atorga una major llibertat i capacitat d'organització dels seus dies festius".

Tampoc contempla el jutge la despesa que suposa tenir obertes les dependències un dia festiu, com al·legava María de los Llanos de Luna.

El magistrat considera que, si no s’adopten les mesures cautelars, sí que es donarien alguns dels perjudicis al·legats per la Delegació del govern com serien:

1.- Perjudicis irreparables a l’interès general o col·lectiu en la celebració d’una festivitat nacional. “La fixació, en aquest cas per llei, d'un determinat dia com a festivitat nacional (i el mateix passa amb les festivitats autonòmiques i les locals) obeeix a raons socials i culturals, que reflecteixen un interès general, social o col·lectiu en la seva celebració,. En cas que es portés a efecte la decisió de l'Ajuntament de Badalona aquest interès es veuria perjudicat de marea irreparable”.  

2.- Protecció relativa a la llibertat ideològica dels treballadors públics de l’Ajuntament de Badalona. “Resulta evident que la decisió de l'Ajuntament obeeix a un determinat plantejament polític o ideològic (perfectament lícit i respectable, d'altra banda), de manera que la decisió individual de cada treballador d'anar o no a treballar aquest dia, malgrat el que pugui argumentar per l'Ajuntament, pot no ser enterament lliure i, a més, podria resultar contrari al dret fonamental a la llibertat ideològica”.

Albiol ràpid i veloç

L'exalcalde de Badalona i coordinador general del PPC i president del grup parlamentari, Xavier Garcia Abliol, ho ha celebrat. El seu tuit ha sortit pràcticament al mateix moment que el jutge ha anunciat la decisió.