La ciutat de Badalona ha vist aquest dilluns com es proclamava el seu cinquè alcalde dels darrers sis anys en un ple celebrat al Badalona Centre Internacional de Negocis (per la covid) i marcat per la crispació, els crits d'espontanis i per la certesa de tots els partits que avui tan sols és un punt i a part en la inestabilitat crònica que viu el municipi. Després de dues hores d'intercanvi de retrets, el socialista Rubén Guijarro ha estat nomenat nou alcalde de la ciutat metropolitana a través d'una moció de censura contra el popular Xavier García Albiol que ha rebut el suport del PSC, Guanyem, ERC, els comuns i Junts.

Marc González

Guijarro ha tornat a insistir en defensar el pacte que encapçala com un pacte "per la dignitat" i ha acusat Albiol d'"atrinxerar-se a l'alcaldia" i de no acceptar la sortida que li van donar: la dimissió.

"Badalona es mereix ser notícia pels èxits que construïm entre tots, no per una persona que ens ha fallat a tots. Si l'actual alcalde hagués dimitit, no ens hauríem vist abocats a presentar aquesta moció. Va tenir l'oportunitat de redimir-se dels seus errors i mirar als ciutadans per dir que s'havia equivocat", ha afirmat.

El nou alcalde ha qualificat l'aparició del fins ara alcalde als papers de Pandora com "la crisi institucional més greu de la història de la ciutat en democràcia" i ha retret a Albiol que mentís per haver dit primer que ningú del PP hi estava implicat i després que la societat estava inactiva. I és que el seu número dos, Ramón Riera, també estava implicat i la societat, segons ha recordat Guijarro, va efectuar operacions en el sector naval.

El futuro alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, PSC, moción de censura - Sergi Alcàzar

Arribada de Guijarro al ple acompanyat del seu grup / Foto: Sergi Alcàzar

Ja com a nou alcalde, Guijarro ha promès treballar per la ciutat i per millorar els seus serveis públics i ha confessat que li hagués agradat que l'afer dels papers de Pandora no hagués succeït. I ha animat Albiol a "abandonar la crispació pel bé de Badalona".

Albiol hi tornarà

Per la seva banda, Albiol, conscient des de fa dies que l'aprovació de la moció era inevitable, ha decidit dirigir el seu discurs als votants de cara a les eleccions municipals del 2023. En aquest sentit, el popular ha apuntat que 16 regidors de nou partits diferents han signat un pacte basat en el "tots contra Albiol", i els ha acusat de no respectar la voluntat majoritària dels veïns. 

El alcalde de badalona, Xavier García Albiol en el discurso de la moción de censura - Sergi Alcàzar

Albiol, durant la seva intervenció / Foto: Sergi Alcàzar

Albiol ha recordat els pactes contra ell que els mateixos partits van tirar endavant el 2015 i el 2019 i s'ha preguntat si "algú es pot creure que en poc més d'un any un govern com aquest podrà governar millor". Convidats del PSC i del PP han respost 'Sí' i 'No' respectivament, cosa que ha portat el president de la Mesa d'Edat, Miguel Jurado, a cridar a l'ordre.

Albiol, que ha reconegut que el que ha passat en les darreres setmanes li ha afectat molt a nivell personal i familiar, ha assegurat que també li ha servit per veure "que soc més estimat del que mai m'hauria imaginat". I ha estat en aquest sentit que ha promès tornar el 2023 quan, segons ha dit, les urnes "ens posaran a tots on ens mereixem".

Pel que fa a la seva aparició als papers de Pandora, Albiol només s'hi ha referit per dir que la societat que dirigia a Belize "era legal aleshores i si seguís existint ara seguiria sent legal".

L'oposició, unida contra Albiol

Els diferents representants dels grups que han signat la moció, tot i que amb certes matisos. La intervenció més dura ha estat la de Guanyem, que a través de la regidora Nora San Sebastián ha retret als socialistes que no puguin formar part del nou govern i els ha alertat que practicaran un "marcatge contundent i fiscalitzador". San Sebastián també ha agraït la tasca de Dolors Sabater, "que sí que va liderar un govern il·lusionant", i ha enviat el seu suport a Marcel Vivet. Ambdós, presents al ple.

Des d'ERC, Àlex Montornès ha assegurat que van intentar "obrir vies per col·laborar" amb el govern d'Albiol i ha recordat que si va ser proclamat alcalde va ser "pel desmèrit de les forces progressistes". Finalment, ha demanat a Albiol que dimitís just abans de començar la votació.

Bastón de mando de Badalona, moción de censura Xavier Albiol - Sergi Alcàzar

Els grups de l'oposició han coincidit en blasmar Albiol pels papers de Pandora i la seva gestió / Foto: Sergi Alcàzar

En la mateixa línia s'han pronunciat els comuns. La regidora Aïda Llauradó ha celebrat que aquest cop hi hagi hagut acord recordant que l'any passat les desavinences van permetre Albiol arribar a l'alcaldia.

Per últim, el regidor de Junts, David Torrents, ha promès ser el "soci més fidel" de Guijarro i ha pronunciat un discurs molt dur contra Albiol, a qui ha acusat de no tenir cap altre projecte que ell i la seva projecció a les xarxes socials. També ha assegurat que lluitarà perquè Guanyem entri al nou govern i també ha enviat el seu suport a Vivet.

 

Imatge principal: el socialista Rubén Guijarro és proclamat nou alcalde de Badalona / Foto: Sergi Alcàzar