L’expresident del Govern espanyol i president d’honor del PP José María Aznar ha fet miques aquesta tarda la victòria de Mariano Rajoy a les eleccions de diumenge. Aznar s'ha presentat al comitè executiu del partit, on no se l'havia vist des de les eleccions del 2011, i ha reclamat la convocatòria d'un "congrés obert", al qual ha deixat clar que no té intenció de presentar-se.

Ha començat la seva intervenció advertint que el PP i l'Estat espanyol viuen uns moments “molt difícils”, per la qual cosa, com a president d'honor del partit, volia expressar la seva opinió.

En primer lloc, ha declarat el seu suport als esforços de Rajoy, després d'encapçalar la llista més votada diumenge, per intentar aconseguir la investidura com a president del Govern espanyol. "Espero sincerament que puguin donar el millor fruit", li ha desitjat.

En segon lloc, ha afegit que, pel que fa el partit, és necessari abordar “una reflexió profunda”. “Aquesta reflexió ens ha de portar a la recuperació de la confiança dels espanyols. A la recuperació també de l’espai de centredreta a Espanya. A l’articulació d’un projecte polític obert i integrador”, ha explicat.

Tot plegat s’hauria de fer, a parer de l’exlíder popular, mitjançant un “congrés obert”. “No cal que us digui que jo no tinc la més mínima intenció de presentar-me a res”, ha deixat clar.

El darrer cop que Aznar va manifestar públicament les seves opinions crítiques amb el PP de Rajoy va ser després de les eleccions catalanes del 27S. En aquella ocasió, però, no es va presentar al comitè executiu i es va limitar a fer un comunicat a través de la FAES.

Sentit d'Estat del PSOE

De la seva banda, el president en funcions, Mariano Rajoy, ha apel·lat a la responsabilitat i al sentit d’Estat del PSOE i de Pedro Sánchez per facilitar la investidura.

“Penso que aquest és un bon moment perquè tots estiguem a l’altura”, ha manifestat després de subratllar la complexitat de la situació que s’ha obert amb les eleccions del 20D.

Això no obstant, no ha volgut pronunciar-se sobre l’anunci del PSOE en el sentit que votaran no a la investidura.