L'expresident del govern espanyol José María Aznar ha dit avui que "el pitjor de la democràcia és no aplicar-la" i "desafortunadament", ha afegit, "assistim a l'exhibició de conductes que trenquen l'Estat de dret i la democràcia", davant les quals les institucions "han de reaccionar".

D'aquesta manera s'ha referit el també president de FAES al procés català, durant una conferència pronunciada a Toledo, convidat per l'Associació de l'Empresa Familiar de Castella-la Manxa. Segons el parer de l'expresident espanyol, "no és acceptable que els que declaren obertament la voluntat de destruir la nació i insisteixen a promoure processos de secessió utilitzin com a plataforma de les seves pretensions les mateixes institucions la legitimitat de les quals neguen perquè formen part d'un sistema polític que es proposen trencar".

Una política com aquesta, "que promou la secessió, ha de ser contrarestada", segons Aznar, amb una altra a favor dels principis constitucionals, de la llei i de l'Estat de dret. I, en aquest punt, ha ressaltat que les institucions "han de reaccionar" davant polítiques rupturistes contràries a la llei i a la pròpia democràcia i "més encara -ha recalcat- han d'avançar-se a aquestes polítiques de ruptura, no només per restaurar l'exemplaritat, la transparència i el valor normatiu de la Constitució i de les lleis, sinó també per fer possible el creixement i l'ocupació".

En aquest context ha indicat també que actualment a Espanya "experimentem estats d'opinió en els quals atenir-se a la senzilla lògica democràtica constitueix per a alguns gairebé una provocació". I ha afegit que "defensar la democràcia no és una provocació, sinó una elemental obligació de ciutadania", una obligació, ha insistit, "que cadascú ha d'exercir a la seva manera, en les seves circumstàncies".

Així, ha advocat per "superar una crisi institucional en la que el debat públic difícilment troba condicions per desenvolupar-se de manera fructífera" i que "més d'un es proposa convertir en una rampa lliscant cap a situacions de desordre social en les que tot valgui", ha conclòs.