L'expresident del govern espanyol José María Aznar ha reivindicat el pacte del Majestic amb CiU l'any 1996 i ha remarcat que va ser un "pacte per a tot Espanya" i "no per a una regió". Aznar ha negat que fes cessions al nacionalisme català i ha argumentat que "pacte del Majestic és pactar reformes econòmiques d'Espanya, el camí cap a l'euro, prendre mesures fiscals o ocupar-se dels llocs de treball" així com un nou sistema de finançament autonòmic que "a qui més va afavorir és a Andalusia i Extremadura".

Aznar ha subratllat que després del pacte "el nacionalisme perd la majoria absoluta i el PP la guanya". L'expresident ho ha dit en una conferència aquest dimarts pels 25 anys de la seva primera victòria electoral, que es compleixen demà. A l'acte també hi ha participat el president del PP, Pablo Casado.

"Les coses han canviat, però no per aquell pacte", ha defensat, i ha negat cap relació amb el creixement de l'independentisme. Segons Aznar, "quan algú trenca els pactes constitucionals, la responsabilitat és de qui els trenca" i ha culpat l'independentisme del final del bipartidisme del seu partit i el PSOE. També ha revelat que va advertir el nacionalisme català que allunyar-se d'Espanya desembocaria en el radicalisme.

EuropaPress 3587893 expresidente gobierno jose maria aznar mujer exalcaldesa madrid ana botella (1)

Aznar arriba a l'acte acompanyat de la seva dona i exalcaldessa de Madrid Ana Botella / Foto: Europa Press

Cs i Vox, culpa de l'independentisme

Aznar ha afirmat que part del fraccionament de la política espanyola i, concretament el de la dreta, neix com a resposta a "determinades circumstàncies i situacions que es produeixen en la política espanyola", en concret amb l'auge de l'independentisme.

L'expresident ha apuntat que Ciutadans neix a Catalunya i que "Vox en gran manera neix d'allà". Aznar ha dit que als polítics nacionalistes del seu moment se'ls va "advertir" de la "dinàmica de radicalisme" que podia desfermar-se a Catalunya "si no s'implicaven més en la col·laboració amb Espanya".

"Esfereeix veure el col·lapse de Catalunya", ha dit, i ha afirmat que és "responsabilitat d'altres i de polítiques que es van deixar de fer". Aznar ha desitjat que en la política espanyola hi hagués espais d'entesa com el del Majestic que donin lloc a "pactes rellevants".