Dir que José María Aznar no deixa mai indiferent no és una exageració. L'expresident del govern espanyol ha tornat a ensenyar les dents avui, mostrant la seva habitual crítica ferotge cap a l'independentisme i cap a l'executiu central del PSOE i Unides Podem. I en aquesta ocasió no ha perdut l'oportunitat de tornar-ho a fer. En una conferència titulada Agendas Cruzadas Madrid-Barcelona celebrada aquesta tarda al Círculo Ecuestre a la capital catalana, Aznar ha estat taxatiu amb diverses qüestions catalanes, com ara la llengua. En aquest sentit, s'ha posicionat clarament en l'actual debat de la immersió lingüística: "No estem discutint sobre com es protegeix el català, estem parlant que es vol exterminar el castellà". Precisament, ha considerat que aquest és un objectiu impossible, perquè "el castellà és inexterminable, encara que s'hi entestin".

També s'ha referit durament contra el moviment independentista, que ha acusat d'estar ficat en un "bucle melancòlic". Sobre la possibilitat de trobar una solució a aquest conflicte polític entre Catalunya i l'Estat, ha afirmat que és possible, tot i que desconfia de l'actual govern espanyol: "No s'està fent, però hi ha possibilitats". Val a dir que Aznar no ha plantejat gaires opcions de cara a aquest retrobament entre tots dos costats, i és que l'única proposta que planteja és no sortir dels límits de la Constitució. "La llei no té alternativa", ha subratllat. "És part de la solució, i, si no s'aplica, no hi haurà solució".

En aquesta mateixa línia, l'expresident del Partit Popular també s'ha referit als presos i exiliats per l'1 d'octubre. I com en altres ocasions, no ha desaprofitat l'oportunitat per assenyalar-los directament. De fet, sobre la jornada del referèndum ha assegurat que no va ser "gloriosa" per a l'independentisme. "Va ser una jornada lamentable per als interessos de Catalunya i per al seu prestigi, com també per al prestigi i l'interès d'Espanya". Però com en altres ocasions, ni tan sols s'ha apropat a condemnar la violència policial: "Espanya va fer el que havia de fer: complir la llei. Els qui estan condemnats per sedició són els que van trencar la llei".

No pot haver-hi Catalunya sense Espanya

Aznar no s'ha estat de criticar l'independentisme. De fet, ha acusat el moviment d'estar "fonamentat en la irrealitat". "Asseure's políticament en la irrealitat és un error. No hi ha autogovern per a Catalunya possible sense Espanya. No hi ha Europa possible sense Espanya. No és possible ni serà possible la independència de Catalunya", ha dit. Per contra, ha instat el Govern a deixar de moure's en el "món impossible", afirmant que quan s'ha posicionat en el terreny del possible és quan a Catalunya li han anat bé les coses.

Pactar amb Vox?

La hipotètica relació del Partit Popular i la ultradreta de Vox també ha estat posada sobre la taula de debat, però l'exmandatari popular ha decidit no mullar-se gaire. Així, l'ha descrit com una formació "a la dreta de la dreta", en contraposició amb el "partit constitucional, absolutament europeu" que és el PP. I no es planteja que la seva antiga formació pacti gaire amb els de Santiago Abascal: "Per a Espanya no veig els avantatges del fet que la senyora Le Pen estigués en el govern", ha dit en un símil entre Vox i la principal ultradretana a França.

Per canviar amb la norma, no ha mencionat l'actual líder del PP, Pablo Casado. Tot i ser habitualment una de les seves dianes preferides, José María Aznar no s'hi ha referit quan ha parlat de les recents eleccions a Castella i Lleó. Sobre el resultat dels comicis, ha recordat que els populars van ser la principal força, perquè els missatges d'alguns mitjans "fan pensar que no està clar qui ha guanyat". "Una altra cosa és que el resultat no hagi quedat com s'aspirava, però les ha guanyat", ha dit. Això no obstant, no s'ha mullat sobre possibles pactes, afirmant que és al líder autonòmic, Alfonso Fernández Mañueco, qui haurà de decidir: "Qui ha guanyat les eleccions ha d'apanyar-se-les per governar".

Posa el dit en la ferida de Sánchez

En la seva habitual retòrica, Aznar també ha llançat alguns dards cap a l'actual president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en diverses qüestions. Per exemple, en matèria dels fons europeus, l'exmandatari ha comentat que li agradaria saber quants diners han arribat a Espanya a través d'aquest mecanisme i en què s'estan aplicant. "La situació m'incomoda, per la ignorància que genera i perquè no puc criticar-ho", ha ironitzat. A més, ha indicat que aquesta ajuda econòmica de la Unió Europea és la responsable de la tèbia reforma laboral que es va aprovar recentment: "Brussel·les va dir que si es carregaven la reforma anterior, no tindrien fons".

Però on més mal ha fet al president socialista ha estat en referència a la crisi entre Rússia i Ucraïna, ja que ha recordat que el líder dels Estats Units, Joe Biden, ha obviat Sánchez en dues ocasions en la seva ronda de trucades amb els aliats europeus. "Fa uns anys estaves a la taula on es prenen decisions. Però ara no ho estàs perquè vas decidir marxar-ne", ha afirmat. La causa del desinterès de Biden cap al socialista, segons Aznar: la seva aliança amb "els comunistes, els separatistes i antics terroristes".