El president dels Estats Units, Joe Biden, ha convocat una videoconferència aquesta tarda amb líders europeus per parlar de la situació a Ucraïna. La Casa Blanca ha fet pública una nota en què es detalla que participaran en la trucada el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson; el president de França, Emmanuel Macron; el canceller alemany, Olaf Scholz; el president italià, Mario Draghi; i el president de Polònia, Andrzej Duda, a més de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; el president del Consell Europeu, Charles Michel, i el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg.

Tot i que participaran en la videoconferència els representants polítics de França, la Gran Bretanya, Alemanya, Itàlia i Polònia, ha cridat l’atenció que a la cita no s’hi ha convocat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. I això, malgrat que les darreres hores el polític socialista ha fet mans i mànigues per mostrar la seva voluntat de participar en les converses diplomàtiques per aturar l’escalada de tensió a Ucraïna.

Des de La Moncloa s’ha anat detallant el nom de cadascun dels dirigents polítics amb què ha parlat i fins i tot s’ha fet públic un vídeo en què apareix durant el cap de setmana conversant per telèfon sobre la crisi d’Ucraïna des del seu despatx, en mànigues de camisa.

Captura de Pantalla 2022 01 24 a les 20.00.29

Si les darreres hores el vídeo de Sánchez parlant amb un telèfon fix —amb una escenografia tan suposadament acurada que voreja el ridícul— ha desbordat Twitter, la nota de la Casa Blanca anunciant una concorreguda reunió a la qual no s’havia pensat en Sánchez ha acabat de reblar el clau. "És el moment de la diplomàcia", advertia el cap de l'Executiu dissabte a través d'una piulada. Però la diplomàcia no sembla comptar gaire amb ell.

Captura de Pantalla 2022 01 24 a les 19.58.38

Captura piulada Sánchez 

El president espanyol havia fet públic al llarg del cap de setmana que ha parlat amb Charles Michel, Von der Leyen, Stoltenberg, així com amb el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, el primer ministre de Letònia, Egils Levits, i l'alt representant de la política exterior de la UE, Josep Borrell.

A més, aquest dissabte la fragata Blas de Lezo ha sortit cap al mar Negre per integrar-se en una de les agrupacions navals de l'OTAN, la qual cosa ha provocat també diferències entre els socis de Govern.

Això no obstant, amb Biden la cosa no acaba de quallar. Ja ho va poder constatar el president espanyol el mes de juny passat quan des de La Moncloa es va anunciar una trobada entre els dos polítics en el marc d'una cimera de l'OTAN, que al final es va acabar convertint en una salutació de menys d'un minut aprofitant una passejada de 20 metres del mandatari americà per anar d'una reunió a una altra.