L’expresident del Govern Espanyol José Maria Aznar ha admès que la intervenció de l’autogovern català via l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola va ser un fracàs en els seus objectius, ja que “quan dones al nacionalisme l’oportunitat de guanyar les eleccions, et guanya les eleccions”.

En una entrevista publicada avui al diari madrileny ‘El Mundo’, l’expresident apunta doncs que el que hauria calgut fer era “desarticular el cop” -en referència a la declaració d’independència-, i amb certa sagacitat s’adona que l’independentisme és la força majoritària de Catalunya, fet que entoma amb certa perplexitat: “És difícil d’explicar-ho perquè és un fet insòlit a la Història”.

En tot cas, Aznar considera que “la decisió de realitzar una intervenció com es va fer, per convocar eleccions, ha estat un error del que no es pot responsabilitzar a ningú més que a qui l’ha pres”, és a dir, a l’expresident Rajoy, amb qui manté de fa temps un clar enfrontament.

Partidari d’una repressió més dura

Aznar, que reconeix doncs que la convocatòria del 21-D no va donar els resultats previstos, adverteix que malgrat tot, “hi ha una Llei de Partits Polítics que està vigent i que va determinar un canvi al País Basc” i apunta que “quan et fan un cop d’Estat l’has de desarticular”, inclosos els seus “aparells mediàtics, culturals i financers”, ja que altrament, “estàs jugant a un joc equívoc també des del punt de vista de la legalitat”.

A més, Aznar lamenta que l’independentisme hagi guanyat la batalla de l’opinió pública internacional i considera que això es deu a “un problema de mobilització”, és a dir, que el Govern espanyol ha de “recórrer a molts fòrums i organismes al món per explicar bé el que passa”.

A favor del Rei de la porra

A més, l’expresident espanyol afirma que el rei Felip VI, en el seu discurs del 3 d’octubre, amb una imatge d’una porra a la seva esquena, “va parlar per als espanyols, tots els espanyols, no per donar la raó als secessionistes”.

Insistint en aquesta idea considera que davant dels dos milions de votants independentistes hi ha “45 milions de ciutadans que no són secessionistes”, afirmació en la que comptabilitza des dels nens de pit fins a la gran massa d’abstencionistes que per a Aznar són, tots, de la seva corda.