El destí ha volgut que l'endemà de la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat hagin coincidit, en una mateixa sala, els expresidents José María Aznar i Felipe González. Malgrat els matisos entre tots dos, també han coincidit en el fons de la qüestió: la unitat d'Espanya. Mentre l'exdirigent del Partit Popular ha advertit que "la taula de negociació és devastadora per al sistema constitucional", l'exmandatari socialista ha deixat clar que "no hi ha espai" per a les pretensions de la delegació catalana: no hi haurà autodeterminació ni amnistia. I si algú ho intenta, ell plantarà cara. Tots dos han obert un fòrum anomenat "Repensar Espanya", però no s'han mogut dels seus plantejaments.

felipe gonzalez jose maria aznar 27022020 EFE

Com era d'esperar, el més contundent en la retòrica ha estat José María Aznar, que ha arribat a dir que "el sol fet de la reunió de la la taula de negociació és un element devastador per al sistema constitucional espanyol". I ha insistit: "Que s'accepti com una cosa normal que el Govern d'Espanya tingui una relació bilateral amb el govern d'una comunitat autònoma és una cosa que xoca amb la idea de la normalitat institucional". "És difícil trobar un país que li doni la clau de la seva governabilitat a algú que està condemnat per sedició", ha reiterat. Malgrat tot, ha dit estar convençut que Espanya resistirà a aquest govern de coalició del PSOE i Unidas Podemos amb el suport dels independentistes catalans i bascos.

Per la seva part, Felipe González ha vaticinat que res no canviarà: "Ahir va haver-hi una reunió, i potser n’hi ha una altra el mes que ve, en què no va passar res. Formalment no va passar res. En la següent probablement continuarà sense passar res”. I ha tancat la porta a qualsevol pretensió independentista: "Tothom sap que no hi ha espai per a l'amnistia, no hi ha espai per a l'autodeterminació i si a algú se li ocorreix reformar la Constitució perquè això passi jo faré campanya en contra".

Durante el debate se ha producido una escena bastante sintomática, cuando Aznar le dijo a González que "tú eso no lo habrías hecho y yo tampoco", en relación a la mesa de diálogo. "Yo no hubiera hecho tantas cosas...", ha respondido el expresidente del PSOE.