L'expresident espanyol José María Aznar ha comparat la situació avui de Catalunya amb la proclamació per part del president Lluís Companys de l'Estat català dins la República espanyola l'any 1934. Aznar ha titllat aquella proclamació de "cop d'estat".

Segons l'expresident espanyol, aquells fets els van protagonitzar "partits d'esquerra amb suport nacionalista", especialment de la Generalitat, que "es va sublevar contra el govern de la República". Segons ell, si un s'aproxima a aquell any hi veurà "l'extraordinària similitud de les situacions". 

Aznar ha assegurat que "ningú" està per sobre la llei amb els fets que s'estan produint a Catalunya coincidint amb l'aniversari del referèndum de l'1-O.

"Sense respecte a la llei no hi ha llibertats, ni democràcia ni ordre ni convivència possible. Ningú no pot estar per sobre de la llei", ha proclamat Aznar, en al·lusió a la jornada de reivindicacions que s'ha viscut a Catalunya.

Aznar s'ha pronunciat amb aquestes paraules durant la presentació del llibre Miguel Maura, la derecha republicana, publicat per la fundació FAES.