Pràcticament només faltava ell per dir-hi la seva. S’ha fet esperar, però finalment ha reaparegut José María Aznar. Ho ha fet aquest dilluns, per denunciar els “insurrectes” que van assaltar el Capitoli dels Estats Units ara fa dues setmanes. Però, com era d’esperar, no s’ha quedat aquí, sinó que ho ha equiparat amb el referèndum de l’1-O a Catalunya. “Quina diferència hi ha entre uns insurrectes i els altres insurrectes?”, s’ha preguntat retòricament l’expresident espanyol.

Ha estat en una taula rodona amb l’expresident colombià Andrés Pastrana, que ha despotricat contra el procés de pau al seu país. José María Aznar, en canvi, ha preferit centrar-se en el que passa a l’Estat espanyol. “Als Estats Units han viscut un intent de cop d’estat, però nosaltres el vam viure l’octubre de fa uns anys”, ha denunciat l’exdirigent conservador, que s’ha preguntat: “Per què hauria de defensar que el que anomenen insurrectes als EUA no siguin sotmesos a la justícia i a Espanya defensar que siguin stomesos a la justícia?”.

L’expresident del govern espanyol ha assegurat que no hi ha cap diferència entre els “insurrectes” a una banda i l’altra de l’Atlàntic. “El que volen és acabar amb el sistema constitucional i amb el sistema democràtic”, ha assegurat Aznar. Per aquest motiu, ha avisat que alguns partits haurien d’anar amb “compte” a l’hora de valorar l’assalt al Capitoli. “Estan fent el mateix allà que aquí. No són més mereixedors de respecte els qui han fet un cop d’estat aquí, ni són millors, ni són més respectables”, ha insistit.

Aznar ha volgut advertir que això és un problema “que ens afecta a tots”, no només als Estats Units, i que per això “les posicions polítiques han de ser molt clares i determinants”. I ha conclòs en aquesta línia: “Així acaben tots els populismes, és un perill molt gran”.