L'expresident del Govern José María Aznar ha responsabilitzat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, del fet, que la Unió Europea no hagi reconegut oficialment a Juan Guiadó com a president interí de Veneçuela.

"La posició de la UE té molt a veure amb el que digui Espanya. Com que Espanya no té posició, la UE no la fixa, i arribem tard. El Govern fa un abandonament de funcions i la UE arribarà tard", ha subratllat Aznar, criticant l'"abandonament de lideratge lamentable" de Sánchez en aquest assumpte.

Segons ha explicat Aznar en declaracions a Onda Cero, Espanya té una posició preponderant al si de la UE i en assumptes relatius a Iberoamèrica sol liderar les iniciatives, i és per això que la UE no ha fixat clarament la seva posició.

Càrrega contra Sánchez, Zapatero i Obama

Segons el parer d'Aznar, la falta de reflexos del Govern amb aquest tema es deu que no té "criteri" ni "convicció". "Espanya ha de promoure unes eleccions lliures convocades per Guaidó. En això consisteix tenir lideratge, no en estar perdent el temps i en estar fent-se fotografies", ha indicat, criticant el paper de Sánchez, ja que aquesta crisi ha coincidit amb la seva presència al Fòrum de Davos.

Sota el seu punt de vista, Sánchez hauria de parlar amb els Estats Units i amb els països iberoamericans per elaborar una llista de mesures per pressionar més Nicolás Maduro.

En aquest punt, l'expresident ha criticat que els intents de diàleg, el que proposar de moment l'Executiu, han resultat un fracàs a Veneçuela. "Tots els processos, començant pel que va iniciar José Luis Rodríguez Zapatero, eren un intent de consolidar el règim de Nicolás Maduro", recalca.

Igualment ha criticat que, durant el seu mandat, el president nord-americà Barack Obama restablís relacions amb Cuba. "Reconèixer diplomàticament a Cuba sense establir condicions per a la presència de Cuba a Veneçuela ha estat un grandíssim error", ha criticat Aznar.

Entén l'expresident que els canvis de govern que s'han viscut els últims anys als Estats Units, Argentina, Brasil, el Perú, Colòmbia o el Paraguai han produït una situació "completament nova", sense que Espanya hagi jugat un paper.