José María Aznar ha aterrat aquest dimecres a Barcelona com el màxim defensor de la Constitució espanyola. “El cop d’estat no ha estat desarticulat”, ha advertit l’expresident espanyol sobre el procés en la presentació del seu llibre El futuro es hoy. És per això que ha apel·lat a la Carta Magna per a enviar un missatge a l’independentisme: si es “trenca la llei i l’estat de dret”, s’ha de restablir “l’ordre constitucional”.

“Les pròximes eleccions generals a Espanya es decidirà si l’ordre constitucional es manté o desapareix”, ha assegurat Aznar davant un auditori que no ha omplert. I ha dirigit els míssils contra el govern de Pedro Sánchez, especialment, pels seus suports independentistes: “No contents amb el cop d’estat, que no ha estat desarticulat, condicionen el govern”.

Presentació llibre Aznar - Sergi Alcàzar

En aquest sentit, l’exdirigent conservador ha acusat el PSOE de no ser prou defensor de la Constitució. “Com podem anomenar-los constitucionalistes?”, s’ha preguntat. Ha lamentat que, mentre el centre-dreta —on ha inclòs Vox— sí que es manté constitucionalista, el centre-esquerra ha fallat. “Va haver-hi un socialisme constitucionalista, però no es pot dir que l’actual ho sigui. Està suportat per l’extrema esquerra radical i els secessionistes”.

Per altra banda, també ha emès la seva pròpia sentència contra els dirigents independentistes: "Penalment es diu rebel·lió i políticament colpisme”. Ha defensat amb fermesa la monarquia espanyola, que ha estat “una de les grans bases de l’ordre constitucional”.

L’expresident conservador s’ha definit com a “integralment constitucionalista”, i ha dit que la Constitució “no és el problema, sinó la solució”. I ha avisat: “On no hi ha ordre constitucional, no hi ha res més que desordre, i això és el que no ens podem permetre”.

Presentació llibre Aznar - Sergi Alcàzar

Aznar ha presentat aquest dimecres el seu llibre a Barcelona, però no ha assolit les expectatives d’assistència d’un expresident. L’auditori estava concorregut, però no ple. Ha estat acompanyat de l’exministre i expresident dels populars catalans Josep Piqué, que ha mantingut un diàleg amb l’exdirigent. La majoria de rostres coneguts, que han omplert les primeres files, eren del PP, alguns ja de retirada: el nou líder del PPC, Alejandro Fernández, l’exdelegat del govern espanyol Enric Millo i l’exministre Jorge Fernández Díaz.

Durant la presentació, una senyora del públic li ha preguntat, a crits i sense micròfon, sobre el seu títol del llibre: “Què vol dir El futuro es hoy?”. Tant Aznar com Piqué han somrigut, però no han acabat de respondre la qüestió.