Espanya davant un canvi de règim, el títol de la conferència celebrada a la Universitat Francisco de Vitoria a Madrid ja era prou clarificador per entreveure per on aniria la temàtica. Present i passat, Pablo Casado i José María Aznar junts per analitzar el rumb del Partit Popular i repetir la idea catastrofista del país amb l'entrada del govern de Pedro Sánchez i el que consideren que és "l'auge del nacionalisme català".

Aznar està molt preocupat amb el futur d'Espanya i el compara amb el mateix moment de "crisi històrica" que es va viure durant la II República, l'únic marc històric que ha citat com a exemple negatiu: "Van anar a la Puerta del Sol, van obrir el balcó i van dir: 'Queda proclamada la II República', que ningú esperi que els qui ara volen trencar el sistema respectin les regles, es buidaran les institucions".

Sobre el PSOE, considera que en aquests moments ja "ha deixat de ser un partit constitucionalista per situar-se en els límits de la Constitució". Primer diu que està fora, però immediatament després contradiu la idea per assegurar que no ha sortit "del marge". I demana a Pedro Sánchez que "cessi immediatament" el president Torra.

Més explícit ha estat per definir la posició del seu partit, el PP, davant la ultradreta de Vox: "S'ha de confrontar el govern com si Vox no existís, i a Vox com si el govern no existís". Aquest és el consell que Aznar dona a Casado, agafant la cita de l'ex-primer ministre d'Israel David Ben-Gurion: "Combatre el Llibre Blanc com si Hitler no existís i combatre Hitler com si el Llibre Blanc no existís".