L’arribada de Pablo Casado al despatx de Gènova ha suposat la progressiva reconciliació de José María Aznar amb el PP. L’expresident espanyol se sent a gust amb el seu fillol polític, fins i tot després de la patacada electoral del 28-A. Aquest dilluns, en la inauguració del curs d’estiu de la fundació FAES, l’exmandatari ha aprofitat per a beneir la seva estratègia postelectoral, que ha passat per buscar els pactes amb Ciutadans i l’extrema dreta de Vox, fins i tot prometent càrrecs de govern als ultres. Segons ell és “la garantia del lideratge que pot construir una alternativa real a l’esquerra”.

“Ha encertat en les seves decisions, i tinc plena confiança que ho continuarà fent”, ha assegurat Aznar en la breu conferència inaugural del curs d’estiu, al campus de la Universitat Complutense a San Lorezno del Escorial. En aquest sentit, ha reivindicat que “cap lideratge no es construeix en la comoditat, sinó en la prova”, i que “Pablo Casado ja n’ha passat unes quantes”. Ha insistit que l’actual president del PP és l’únic que “pot construir una alternativa real a l’esquerra”.

Per altra banda, l’expresident espanyol també ha carregat contra Pedro Sánchez, perquè “qui acceptar ser proposat per a la investidura ha de tenir alguna idea fonamentada sobre quina serà la majoria”. En aquest sentit, ha criticat que “no està en la lògica institucional ficar la responsabilitat sobre els demés,ni exigir suports gratuïts, ni proclamar una victòria de llarg mentre s’adverteix de noves eleccions”.

Aznar ha advertit que "algunes estratègies van en una direcció clarament negativa per als interessos del país", i que "els jocs tàctics han de tenir un límit". I ha conclòs: "No estem per a aquestes diversions, i el que hagi de negociar que negociï. Això del viatger sense bitllet no té molt recorregut en la política democràtica".

Casado manté el ‘no’

Justament Pablo Casado ha inaugurat, juntament amb Aznar, el curs d’estiu de la FAES. I des d’aquest fòrum ha reiterat el seu no a facilitar la investidura de Pedro Sánchez a través d’una abstenció dels populars. “No cooperaré ni per activa ni per passiva perquè el PSOE continuï igual”, ha assegurat el president del PP, que ha exigit als socialistes una “rectificació” d'una “deriva” que segons ell va començar el 2003, amb el procés de reforma de l’Estatut.

“L’hora de la veritat va ser l’hora de l’Estatut, la crisi o el cop contra la llibertat a Catalunya”, ha sostingut Pablo Casado. “L’abstenció que va permetre la investidura de Rajoy va mostrar d’immediat on estava realment l’ànima orgànica del PSOE, que ràpidament es va posar a treballar en una moció de censura injustificada i basada en una falsedat i en una aliança negativa més”, ha criticat.