El govern d'Isabel Díaz Ayuso ultima l'aprovació definitiva de les noves desgravacions de l'IRPF per als estrangers que s'instal·lin a Madrid, que elimina la quota autonòmica si realitza inversions. En la comunitat ja anomenen a la mesura llei Mbappé i recorda la llei Beckham, aprovada el 2005, perquè els estrangers poguessin tributar menys. La mesura no només beneficiarà el davanter francès del PSG si fitxa pel Reial Madrid aquest estiu, sinó que l'objectiu és captar inversió estrangera.

Ayuso perseguia des de l'any passat dur a terme la mesura, però no va poder culminar-la per l'oposició de VOX. Ara, el govern autonòmic l'ha recuperada i l'aprovarà en les setmanes vinents, quan superi el període d'audiència i informació pública el 24 d'abril. Amb la majoria absoluta del PP a l'Assemblea de Madrid, tirarà endavant per estar a punt, previsiblement, quan Kylian Mbappé arribi a la capital espanyola. Per si entra en vigor posteriorment, la llei és retroactiva i afectarà els estrangers arribats durant tot el 2024.

Deducció del 20% de les inversions

La llei estableix una deducció del 20% de les inversions, tant en borsa com en empreses no cotitzades i actius financers, que realitzin els estrangers que fixin la seva residència a Madrid durant el seu primer any a la capital. No obstant això, la deducció es podrà allargar durant un màxim de 6 anys si amb un exercici no fos suficient per cobrir-la. Per exemple: un estranger inverteix 10 milions d'euros, pot deduir-se'n 2, però si el que paga d'IRPF autonòmic és de 400.000 euros, no el pagarà durant cinc anys, fins a haver-se desgravat la totalitat de l'IRPF.


La mesura liquida de facto la quota autonòmica de l'IRPF durant un màxim de 6 anys per als estrangers que realitzin grans inversions, si bé no podran moure la seva residència de la comunitat durant aquell període o, altrament, perdran les desgravacions. La llei modifica la que es va intentar aprovar el 2023 en un aspecte: elimina la desgravació per inversions immobiliàries. Posa altres requisits, com que no pot tenir funcions executives en les empreses en les quals inverteixi i que les mateixes no poden estar constituïdes ni domiciliades en un paradís fiscal. Sí que poden ser, però, empreses estrangeres, de manera que la inversió no tindria un impacte positiu directe en la Comunitat de Madrid.

La deducció afecta només la quota autonòmica de l'IRPF, que actualment Madrid té situada en el 20,5% per a les persones que cobren més de 57.320 euros bruts anuals. Així, els que es beneficiïn de la nova llei només pagaran la quota estatal, que és del 18,5% fins als 60.000 euros, del 22,5% entre 60.000 i 300.000 euros i del 24,5% a partir d'aquesta última xifra.


Mbappé pagarà poc més que un mileurista

Així, tornant a Mbappé, que segons s'especula cobraria entre 25 i 35 milions d'euros nets per temporada al club blanc, només pagaria un 24,5% d'IRPF si realitzés les inversions que donen dret a la desgravació, només 1,7 punts més que els madrilenys que cobren entre 12.450 i 18.000 euros bruts anuals i 3,3 punts menys que els que perceben fins a 35.425 euros a l'any.

El govern d'Isabel Díaz Ayuso va anunciar la llei com un incentiu fiscal per atreure inversió estrangera a la Comunitat de Madrid. "Dos de cada tres euros que arriben a Espanya com a inversió des de l'exterior ho fan a projectes que es desenvolupen en l'àmbit de la Comunitat de Madrid. En l'última dècada, s'ha doblat el flux d'inversions", defensa. La comunitat preveu que la llei beneficiï 30.000 estrangers, amb un cost per a les arques públiques de 60 milions a l'any.

Ayuso, del dúmping fiscal a l'atac a l'F1 i la Fira

Aquesta llei és una nova ofensiva d'Ayuso en el dúmping fiscal que practica per pispar inversions a la resta de comunitats autònomes. Des de fa anys, la regió no utilitza tot el marge fiscal que el Govern dona a les CCAA amb la intenció que no només estrangers i multinacionals, sinó també empreses i fortunes espanyoles, s'acabin instal·lant a Madrid. De fet, renúncia a 2.630 milions a l'any de recaptació, cosa que comunitats com Catalunya, que pateix no només un dèficit fiscal sinó també d'inversions per part de l'Estat, no es pot permetre.

La presidenta madrilenya té entre cella i cella Catalunya i ha perseguit sistemàticament inversions i esdeveniments que tenen lloc en territori català. Un clar exemple és la Fórmula 1, de la qual ja ha aconseguit el Gran Premi d'Espanya entre 2026 i 2035. Cal veure si Montmeló, que té contracte fins al 2026, aconseguirà prorrogar-lo i conviuran ambdós grans premis a Espanya a partir del 2027 o si Catalunya perdrà el que és un dels seus grans esdeveniments esportius anuals.

Ayuso ja ha deixat tocada Catalunya amb la Fórmula 1, però se li resisteixen el MWC i el sorpasso a la Fira de Barcelona

El que se li resisteix és l'assalt a la Fira de Barcelona. Ayuso ha reforçat Ifema per restar protagonisme a Fira, un dels grans actius de l'economia catalana, i ha aconseguit, amb molts diners, que el recinte firal madrileny creixi amb força i s'apropi a la facturació de Fira, però no ha aconseguit el sorpasso. A la Fira, liderada pel binomi Pau Relat-Constantí Serrallonga, se li resisteix, sobretot, la peça de caça major del recinte: el Mobile World Congress.

En el passat ha arribat a perillar la celebració del MWC, la fira més important que té lloc en l'Estat, a la capital catalana, davant la qual cosa Ayuso va deixar clar que estaria encantada d'acollir-lo a Madrid. Ja abans de la pandèmia, el gener de 2020, va advertir Ada Colau: "Anirem pel Mobile World Congress". Dos anys després, el 2022, l'esdeveniment va renovar amb Barcelona fins al 2030. Malgrat això, i que les aigües estan ara més calmades i no es qüestiona la continuïtat del MWC a Barcelona, aquest gener Ayuso va tornar a treure la poteta pel Mobile i va dir que seria "interessant" que en el futur pogués fer-se a la capital espanyola.

I per si la presència del MWC a Barcelona no cogués prou a la presidenta madrilenya, la Fira ha estrenat aquest 2024 la fira audiovisual més gran del món, l'ISE, que està creixent amb molta força i que els experts preveuen que pugui superar el mateix Mobile en un futur.