Isabel Díaz Ayuso s’alinea amb Alberto Núñez Feijóo i atribueix l’enrenou que hi ha hagut en les últimes 24 hores al “joc de la boleta” d'un PSOE “triler”. “No he vist aquest gir i no he sentit el president del PP dir res diferent. S’estan agafant a un ferro roent”, ha afirmat. La presidenta madrilenya ha asseverat que no aniria amb els juntaires “ni a la cantonada” (preguntada per una hipotètica moció de censura contra Pedro Sánchez) i ha apuntat directament contra els socialistes: “Quan estàs fent tot el que estàs fent contra l’estat de dret i contra la separació de poders, no intentis ficar-nos a tots en el mateix forat. S’està muntant un escàndol, a veure si d’aquesta manera tots anem al mateix sac”. Aquesta ha estat la resposta de la presidenta madrilenya després que aquest cap de setmana transcendís que el líder popular estaria obert a concedir un indult condicionat al president Carles Puigdemont, sempre que retés comptes davant la justícia, demanés la mesura de gràcia i renunciés al referèndum i a la independència per la via unilateral. Així ho van indicar fonts de la direcció del PP, que també van assenyalar que Gènova va estudiar durant 24 hores la legalitat d’amnistia quan va parlar amb Junts sobre la constitució de la Mesa del Congrés i la investidura de Feijóo.

“Ens estem acostumant al tema del triler: La Moncloa està dient «La boleta és aquí. Boleta, boleta. On és la boleta?». La diferència és que ara mateix no és un triler qui t’està fent el joc, són 22 ministres, Cándido Conde-Pumpido [president del Tribunal Constitucional] i el fiscal general de l’Estat”, ha replicat Ayuso en una entrevista a La Mirada Crítica de Telecinco. La líder madrilenya, que ha acusat el PSOE i VOX “danar de bracet”, ha reiterat que “no es donen les condicions” per un indult: “Primer Puigdemont ha de seure al banc dels acusats, ser processat i, després de ser condemnat, s’arriba a un escenari Z que és en el qual no estem”. “Ahir vaig sentir el president del PP dir exactament el mateix: ‘no’ als indults, ‘no’ a l’amnistia i ‘sí’ a la defensa del poder judicial i a continuar investigant les possibles connexions de Putin amb l’independentisme català”, ha reblat.

El gir de Feijóo sobre Puigdemont

El diumenge, hores després que es publiqués el gir del PP en relació amb el conflicte català, Feijóo va haver de sortir a intentar matisar-ho tot plegat, malgrat que les seves paraules van servir més aviat per confirmar-ho: “Vaig dir i diré que no a qualsevol indult perquè no es donen ni una de les possibles condicions”, va afirmar en una atenció als mitjans des de Galícia, en la qual també va atribuir la polèmica a un intent “d’enfangar” la campanya electoral. El dissabte al migdia, el president del PP havia assegurat en un míting a Sarria (Lugo) que els populars van trigar “menys de 24 hores” a rebutjar l’amnistia l’estiu passat. “No vam trigar ni un dia a descartar” els vots de Junts per Catalunya, va proclamar Feijóo, que va al·legar que havien conclòs que l’amnistia, que per ell “sempre va ser una línia vermella”, “no cap a la Constitució, és il·legal i, acceptant-la a favor d’uns polítics, trenca la igualtat davant les lleis”.

Altres barons del PP s’alineen amb Feijóo

Isabel Díaz Ayuso no ha sigut la primera veu que s’ha expressat sobre el nou posicionament del PP. El diumenge van opinar alguns barons populars a la xarxa social X (antic Twitter): María Guardiola, presidenta d’Extremadura, va afirmar que “el soroll no enterrarà la veritat”, Fernando López Miras, president de Múrcia, va aplaudir la “claredat i contundència” de Feijóo i Paco Núñez, líder del PP a Castella-la Manxa, va retreure al president manxec, Emiliano García-Page, la seva “inacció i servilisme” a Sánchez. Per la seva banda, des de Gènova, el portaveu popular al Congrés dels Diputats, Miguel Tellado, va acusar el PSOE d’intentar “manipular perquè les urnes no li donin un altre bany de realitat”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!