La decisió del jutge Pablo Llarena sobre el processament de Carles Puigdemont, retirant el delicte de sedició després que hagi entrat en vigor el nou Codi Penal i mantenint els delictes de desobediència i malversació de fons, portarà cua. Una de les primeres a reaccionar, com gairebé sempre contra l'independentisme, ha estat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. I ho ha fet posant el crit al cel. Concretament, ha considerat que la retirada del delicte de sedició en el processament contra Puigdemont és un "dels primers favors" del govern de Pedro Sánchez als independentistes, i ha apuntat que "d'aquí a poc està el camí fet a la independència il·legal de Catalunya". Anant més enllà, Ayuso ha assegurat que els espanyols s'han d'anar preparant en els pròxims mesos, perquè, després dels canvis en el Codi Penal, "veurem coses que ens gelaran la sang". Aixi s'ha pronunciat la política del PP en declaracions abans de participar en un fòrum a l'Hotel Ritz, tot afegint que el problema a Catalunya s'agreujarà "més encara", a diferència del que insisteixen a dir des del govern espanyol i el seu president, Pedro Sánchez. 

Així, segons Ayuso, aquest canvi en el processament "és una de les primeres contrapartides de tot el que el govern de Pedro Sánchez durant anys ha estat pactant a esquenes de tota Espanya", i s'està iniciant el camí cap a la independència de Catalunya, que es veurà "a través de consultes, falses urnes de cartró, tensió als carrers on tots els delictes quedaran impunes". Mentre Ayuso pronunciava, escandalitzada, aquestes paraules, el ministre de l'Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska ha reiterat que cal respectar les resolucions judicials com la de Pablo Llarena, ja que "són les que han de complir-se en els seus termes". La seva resposta ha estat breu quan ha estat preguntat per aquest afer. Per la seva part, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha assenyalat que la decisió de Llarena d’exonerar el president a l’exili dels "desordres públics agreujats"  però mantenir la seva persecució per malversació i desobediència demostra que el referèndum de l’1-O “continua tenint condemna”.

La nova situació de la resta d'exiliats 

Encara que Ayuso i Marlaska només s'hagin fixat en el cas del president Puigdemont, Llarena també ha mantingut els delictes de desobediència i malversació de fons per als exconsellers Lluís Puig i Toni Comín. Així, retira les euroordres, però dicta una nova ordre de crida i cerca a l'Estat espanyol per malversació per a Puigdemont i els dos exconsellers. A més, el delicte pel qual estan processades ara l'exconsellera Clara Ponsatí i la republicana Marta Rovira és de només el delicte de desobediència, fet pel qual no es pot ordenar la seva detenció internacional ni nacional, ja que el càstig no és de presó, sinó d'inhabilitació a càrrec públic. Per tant, a partir d'aquest dijous Ponsatí i Rovira poden tornar a l'Estat espanyol. En la resolució, el jutge ordena la seva detenció, però "només a efectes de prendre'ls declaració". El seu retorn pot ser acordat com el d'Anna Gabriel (CUP), que no va ser ni detinguda.