Tot semblava, sobre el paper, dissenyat a mida d’una sola persona: Pablo Casado. L’agenda, els convidats, els emplaçaments, el cap de setmana a València, absolutament tot. L’objectiu era rellançar la marca del Partit Popular i, també, el lideratge del seu president. Però això era només el que Teodoro García Egea, la seva mà dreta, havia demanat a AliExpress. Una altra cosa ben diferent és el que ha acabat rebent a casa: un reguitzell diari d'estridències i polèmiques. I un protagonista que en cap moment no ha estat ell, sinó els seus acompanyants, per bé i per mal. Aquest dissabte, l’estocada: Isabel Díaz Ayuso ha rematat la convenció horribilis. La veritat és que Lady Madrid no s’hi ha hagut d’esforçar gaire, però ha deixat amb ella una reguera de malestar intern.

Inicialment, ni tan sols estava assegurada la presència de la presidenta de la Comunitat de Madrid, que havia programat un viatge oficial als Estats Units. Però finalment ha decidit ser-hi. I ni tan sols ha necessitat obrir la boca per a ser l’estrella a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València. Tan sols arribar ja l’esperaven una munió de càmeres de televisió, micròfons i militants que l’aplaudien i li cridaven “presidenta, presidenta”. Ja dins l’auditori, s’ha endut les ovacions més grans, amb el públic dempeus. La realització no ha pogut amagar la imatge d’un Pablo Casado relegat a un segon pla.

Un cop ha parlat, el missatge, sense sortir-se del guió, ha estat fins i tot sorprenent per la seva claredat. Isabel Díaz Ayuso ha evitat el xoc amb la direcció de Pablo Casado, malgrat la guerra freda soterrada. En un moment de crisi de lideratge de Casado, Ayuso l’ha assenyalat com a líder. Potser fins ara no estava tan clar. La lideressa conservadora ha deixat clar que sap "meridianament" on és el seu lloc: Madrid. "I donaré el millor per Madrid, perquè Madrid és Espanya i perquè necessitem que tu arribis i siguis el president del govern”, ha reblat. Ha enterrat, de moment, la destral de guerra, però continua havent-hi fronts de batalla oberts, com la presidència del PP de Madrid. 

Aquest dissabte a València ha estat només la cirereta del pastís. Li havien programat discursos a Casado cada dia de la setmana, però cap dia de la setmana no ha estat el protagonista. No hi ha hagut jornada sense la seva polèmica. La llista és llarga. Alejo Vidal Quadras —ex del PP i fundador de Vox— impugnant el model de l’Estat de les autonomies davant l’estupefacció de la direcció. L'expresident francès Nicolas Sarkozy sumant una nova condemna per corrupció l’endemà que Casado parlés d’ell com a exemple a seguir. L'expresident espanyol José María Aznar disparant supremacisme contra el president mexicà Andrés Manuel López Obrador i grolleries contra Pedro Sánchez i les seves aliances parlamentàries. I l'escriptor peruà i premi Nobel Mario Vargas Llosa que el més important no són les eleccions lliures sinó “votar bé”. Només Lady Madrid ho podia rematar.

Aquest diumenge hi haurà fotografia a la plaça de bous de València, emulant les que ja van tenir en el seu moment Aznar o Rajoy. Però sens dubte no serà el mateix que els precedents.

Entre la "satisfacció" i els punyals

Com es veu des de dins? Des de la direcció de Gènova es mostren "molt satisfets" amb el resultat de la convenció estatal, que consideren que ha estat un "èxit" tant pel que fa al disseny com pel que fa a l'execució. Aquestes fonts de l'entorn de Casado asseguren que la formació en surt enfortida, que el conclave ha mostrat "la unitat del partit al voltant del nostre líder i al voltant del nostre programa". "El PP guanyador és el que s'ha vist durant el dia d'avui. Hem recuperat els militants. Això fa tres anys no ho hauríem pogut fer. Ara, sí", conclouen al respecte. En aquest context, alguns dirigents aplaudeixen les paraules d’Isabel Díaz Ayuso a l'auditori valencià. Remarquen que aquest sempre ha estat el discurs de la presidenta madrilenya portes endins, malgrat el "relat mediàtic". 

Però hi ha altres veus. El que arriba des de la direcció de Gènova no és el mateix que arriba des d'altres bandes: un evident malestar. En privat, alguns dirigents regionals del PP retreuen a la presidenta madrilenya que una convenció estatal no és el lloc per a tractar "qüestiones internes", per a parlar d'ella mateixa. Altres aprofiten el viatge d'Ayuso als Estats Units, del qual acaba de tornar, per a ironitzar que aquest discurs deu ser cosa del jet lag.