Com és habitual, la nota discordant de la conferència de presidents autonòmics ha estat la madrilenya Isabel Díaz Ayuso. Avui la seva proposta ha girat al voltant de l'augment de preus de l'energia i de la inflació generalitzada: ha proposat eliminar els 20.000 milions d'euros que es destinen al pla d'igualtat 2022-2025 --que lluita contra la violència masclista i altres desigualtats de gènere-- per a destinar-los a això. Així ho ha traslladat en la seva reunió amb la resta de presidents i en les declaracions als mitjans de comunicació. La resposta del govern espanyol no s'ha fet esperar: no es pot "frivolitzar" en matèria d'igualtat de gènere.

En roda de premsa després de la cimera, la presidenta de la Comunitat de Madrid ha advertit que "no podem fer front a les despeses energètiques". Per això, ha plantejat la reducció o supressió de tots els impostos afegits al gas, l'electricitat i els hidrocarburs. Però també acabar amb els 20.000 milions d'euros "extra" que es destinen a polítiques d'igualtat. "En totes les famílies espanyoles hi ha dones. Si volen ajudar la igualtat i les dones, res millor que ajudar a fer front la cistella i les despeses energètiques", ha argumentat. I ha conclòs: "Amb aquests 20.000 milions hem estudiat que s'hi podria fer front".

La resposta des del govern espanyol no s'ha fet esperar. També en roda de premsa, la portaveu de l'executiu central, Isabel Rodríguez, ha denunciat que "no es pot frivolitzar" amb aquestes qüestions i li ha exigit parlar "amb cert rigor" sobre el pressupost dedicat a polítiques d'igualtat. Segons la dirigent socialista, el Ministeri dirigit per Irene Montero està desenvolupant polítiques "de forma transversal" i "de coses molt importants". Li han plogut crítiques fins i tot del futur líder del seu partit, Alberto Núñez Feijóo, que no ho ha vist "encertat".

El pla de 20.000 milions

Coincidint amb el 8-M, Dia Internacional de les Dones, el Consell de Ministres va aprovar dimarts el tercer pla estratègic d'igualtat efectiva entre dones i homes. La seva vigència serà del 2022 al 2025 i preveu una inversió "històrica" de fins a 20.319 milions d'euros, cinc vegades més que el pla d'igualtat anterior, caducat el 2016. Va presentar-lo la ministra d'Igualtat, Irene Montero, que va defensar que suposa un "pas molt important" i que permetrà que "totes les dones tinguin garantits els seus drets", situant el feminisme com una "política d'Estat". Els seus pilars principals són quatre: el bon govern per avançar cap a formes de fer i decidir més inclusives (59 milions); el repartiment just de la riquesa, el temps i les tasques de cures (18.461 milions); la supressió de totes les formes de violències masclistes (972 milions), i la garantia dels drets efectius per a totes les dones (826 milions).