La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha intentat donar avui una lectura economicista a la reivindicació independentista catalana. Tot i que fins ara el PP ho vinculava a una simple qüestió emocional, com fa gran part de l'unionisme, avui Ayuso ha tret la qüestió dels calés i un suposat intent d'"esprémer Espanya".

Segons Ayuso, "la independència és negoci, són diners, és una corruptela que l'únic que intenta és, rere suposades identitats, crear una divisió social per després esprémer Espanya". La presidenta madrilenya no ha desplegat més aquesta teoria, però sí que ha dit que "ho tenen clar" si volen que "l'economia madrilenya i la resta d'Espanya paguin el que està passant a Catalunya".

 

La presidenta madrilenya ha assegurat que "el que està passant a Catalunya" és "gravíssim" perquè considera que "ja han obert el vesper, ja l'han sacsejat, i després ve el País Basc i la resta de les comunitats autònomes". En aquest punt, ha incidit que si no hagués defensat els interessos de Madrid, l'hostaleria hauria estat tancada i també la regió madrilenya, de forma perimetral.

Aznar i les victòries del PSOE

Ayudo ha parlat en aquests termes en un diàleg amb l'expresident José María Aznar, en el marc de la clausura d'un curs de la Universitat Francisco de Vitòria. Aznar ha acusat el president espanyol, Pedro Sánchez, de "laminar el crèdit" del Tribunal Suprem amb la concessió dels 9 indults als presos polítics catalans quan a Espanya "hi va haver un cop d'Estat" (sic). Després de criticar que ara el PNB també s'apunti a "tota aquesta festa", ha qüestionat com va arribar el PSOE al poder el 2004 i 2018, després d'uns atemptats islamistes a Madrid i d'una declaració d'independència a Catalunya.

"És d'aurora boreal realment el que està passant. L'alternativa a tot això és el compliment de la llei, la Constitució i l'Estat de Dret. I és una decisió política dels espanyols que, cansats de ser humiliats, no estan disposats a seguir sent humiliats", ha avisat Aznar. A més, després d'elogiar el model al seu entendre basat en la llibertat, Aznar ha assenyalat que les eleccions autonòmiques del 4 de maig a Madrid han "marcat un camí i és el camí essencial que cal seguir ara". "Això per a Pablo Casado és un gran avantatge", ha proclamat.

Aznar ha indicat que les declaracions dels empresaris del Cercle d'Economia a favor dels indults i els de "la Conferència Episcopal anomenada tarraconense" són "dies per apuntar", i "per tenir al cap i no oblidar". "Però és que aquí hi va haver un cop d'Estat (sic) i hi ha una sentència de Tribunal Suprem. I aquests senyors han estat condemnats per donar un cop d'Estat", ha afirmat, per afegir que ell creu que fins i tot que haurien d'haver estat condemnats també per "rebel·lió", no només per sedició i malversació.