Catalunya entra de ple en la batalla electoral madrilenya. A un mes de la cita amb les urnes, ho ha fet de la mateixa Isabel Díaz Ayuso, que ha sacsejat l’espantall català per a denunciar una suposada "madrilenyofòbia" per part del govern de l’Estat. S’ha servit de les dades —parcials i descontextualitzades— dels pressupostos de l’Estat i de la distribució dels fons europeus per a justificar la seva impugnació. “Espanya està en perill mentre aquest govern (espanyol) practica l’enginyeria social, destrueix la separació de poders i deixa fer al qui van voler acabar amb la centenària nació espanyola”, ha alertat sacsejant la bandera espanyolista.

Aquest dilluns ha participat d’un esmorzar informatiu d’Europa Press, i l’ha dedicat a polaritzar amb el govern espanyol i els seus socis. “Avui és un PSOE refugi de colpistes i batasunos, d’okupes i bolivarians”, ha denunciat la presidenta de la Comunitat de Madrid. S’ha fixat en Podemos, “una formació comunista, antisistema, obertament guerracivilista i el seu objectiu declarat és acabar amb el model de 1978”. També ha apuntat contra els independentistes: “El PSOE és soci d’una formació els líders de la qual estan empresonats per fer un cop d’Estat el 2017, arruinar la convivència i enverinar la societat catalana”. Ha aprofitat per a denunciar l’acostament del terrosita Txapote, “assassí de Miguel Ángel Blanco, que ni tan sol ha signat la carta de penediment”.

Fetes aquestes presentacions, Isabel Díaz Ayuso ha sacsejat l’espantall català. En primer lloc, el govern espanyol “ha perjudicat Madrid en la distribució de fons destinats a combatre la pandèmia en comparació amb els seus socis independentistes”, sense posar xifres. En segon lloc, Sánchez “ha menyspreat els madrilenys” en els pressupostos de l’Estat, “congelant la inversió a Madrid des que governa mentre l’ha disparat un 50% a Catalunya”. En tercer lloc, La Moncloa ha “castigat els madrilenys” amb el repartiment del fons europeu REACT, “ja que Madrid rebrà 422 milions menys que Catalunya i només 30 milions més que la Comunitat Valenciana”. Finalment, també ha acusat l’Estat de “discriminar els madrilenys” en les ajudes a empreses i autònoms. “Madrid tan sols rebrà el 13% dels 5.000 milions en ajudes directes, molt lluny també del pes de la seva població i de la seva aportació a l’economia nacional, a diferència de Catalunya i la Comunitat Valenciana”, ha reblat.

Més enllà de l’espantall català, la dirigent conservadora ha acusat el govern espanyol d’una “campanya de madrilenyofòbia” i contra la seva persona. Ha arribat a dir que “gairebé tot el que se’m va criticar s’ha copiat després per part del govern central o de la pròpia Unió Europea”.

No tanca la porta a Vox

Amb les enquestes a la mà, la presidenta madrilenya no ha tancat la porta a governar de la mà de l’extrema dreta de Vox, si els números ho requereixen. “Això ja es veurà”, s’ha limitat a respondre Ayuso. Decidirà si els de Santiago Abascal entren o no a la Puerta del Sol en funció dels resultats a les urnes. Sí que s'ha mostrat més clara disposada a recuperar la dirigent de Ciutadans Marta Rivera de la Cruz, que havia estat la seva consellera de Cultura fins que va trencar el govern madrileny.